IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът продължава да поевтинява, изтривайки 9% от стойността си

Етерът, втората по големина цифрова валута в света, поевтинява с повече от 12%

18:50 | 26.11.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Най-голямата криптовалута в света поевтинява с цели 9% до 53 552 долара в петък. Етерът, втората по големина цифрова валута, изтри повече от 12% от стойността си, докато Bloomberg Galaxy Crypto Index се понижи с цели 7,7%.

Цената на биткойна се понижава с 20% спрямо най-високото ниво на криптовалутата, отчетено по-рано този месец, тъй като появата на новия африкански вариант на коронавируса тласна трейдърите по целия свят да разпродават рисковите активи, съобщава Bloomberg.

Разпродажбата на рискови активи беше подтикната от предупреждението на Световната здравна организация (СЗО), която е открила нов вариант на коронавируса, засечен в Южна Африка. Новият вариант съдържа повече мутации на шиповия протеин – компонента на вируса, който се свърза с клетките – отколкото делта варианта. Заради тези мутации учените се опасяват, че може да има засилена резистентност към ваксините, макар че СЗО казва, че за това са нужни още доказателства.

биткойн биткойн

„За нас това като цяло все още е рисков актив“, споделя Рос Мейфийлд, анализатор в Baird във връзка с биткойна. "Когато нещата станат страшни, се появяват продавачи", добавя той.

Междувременно златото – традиционен актив убежище – поскъпна с цели 1,5%, въпреки че благородният метал все още се представя значително по-зле от биткойна от началото на годината.

„Мисля, че ролята, която биткойн в крайна сметка ще играе, все още е несигурна. Ролята, която играят активи като златото и държавните облигации е доста добре известна в този момент. Така че заключението е, че когато нещата наистина станат грозни, традиционните сигурни убежища отново ще привличат вниманието“, добавя Мейфийлд.

Биткойнът е под натиск, откакто по-рано този месец достигна рекордно високо ниво от почти 69 000 долара заради ентусиазма относно първия борсово търгуван фонд в САЩ, свързан с фючърси на дигиталния актив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Не е нужно да копаеш нищо. Има валути като bnb например които не се копаят. Има десетки такива. Етера скоро ще бъде proof of stake. Върху неговата еко ситема имаме вече wrapped bitcoin който е 1:1 спрямо биткойна. Върху еко системата на етера имам крипто като PAXG което е злато. 1 койн = 1 унция злато. Можеш по всяко време да го замениш за истинско злато. Бързо ликвидна монета. Няма нужда да плащаш наем за трезор или да държиш златен etf като можеш да имаш PAXG и на всичкото отгоре да вземаш 5% лихва на златото си :) През 65-та година един автомобил форд го правят за 3 месеца , сега излиза за 3 дни от завода :)Не се чудете и защо имаме бързи ваксини като РНК ! Поради същата причина :) Компютъра ми от 86-та година няма как да се сравнява със сегашния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
мале 20-30 години вече го копаме ... като започнеш да говориш така, много ти личи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
На бития кон му правят некролози вече 10 години и все не успяват :)Ти си поредния човек който не знае какво точно е биткойн, каква е целта му, каква е разликата с централните банки, защо дигиталните пари на банките нямат нищо общо, защо няма инфлация и т.н. :)Нищо има време ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
nikiangel
преди 2 години
"първия борсово търгуван фонд в САЩ, свързан с фючърси на дигиталния актив"Ама то и борсово търгуван фонд с пръдня от персийски котки също може да се учреди. Въпроса е какво ще стане с фонда като една сутрин се събудите и видите че едрите риби са решили че е дошъл момента да кешират и са разпродали. Тогава ще е грозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още