IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Такев: Различията в съюза на капиталовите пазари трябва да се елиминират

Идеята за единен пазар е много трудно постижима заради регулациите и най-вероятно е дългосрочен процес, прогнозира старши мениджърът в Alaric Securities

19:55 | 26.11.21 г. 1
Иван Такев: Различията в съюза на капиталовите пазари трябва да се елиминират

"Да, съществуват доста различия между страните и концепцията на ЕС е тези различия да бъдат елиминирани. До тук всичко е много добре. Въпросът е дали средствата да се направи това са правилните. В крайна сметка, идеята на единните пазари е да няма никакво значение в коя държава е предоставящия инвестиционна услуга, в коя държава е ползвателят, търсещият и предлагащият капитал“, посочи той.

Според Такев това обаче е много трудно постижимо заради регулациите и най-вероятно е дългосрочен процес.

„Още след първоначалното лансиране на идеята за съюз на капиталовите пазари през 2015 година започнаха да се промъкват мнения, че нещата всъщност са много по-трудни“, подчерта Такев.

Той  смята, че те няма как да бъдат решени със законодателни мерки, каквито бяха първоначалните впечатления.

Въпреки това, експертът е на мнение, че са се приели „доста положителни неща“. „Доста сериозен фокус отново се поставя на устойчивите финанси, на зелените технологии, на дигитализация. Това е на практика първият стълб на новия екшън план, но той беше част и от предишния“, припомни Такев, но е категоричен, че се правят и „доста безсмислени мерки, за да се стимулира нещо, което е първоначално мъртвородено“.

Относно идеята за дългосрочни фондове за европейски инвестиции Иван Такев каза, че „липсват стимулите, напр. данъчни, един проект да бъде финансиран посредством такъв фонд и нарече това „законодателен удар във въздуха“.

„В частта за информацията, по отношение на единната входна точка, считам, че това е един положителен проект, но донякъде би било нож с две остриета. Това може да доведе до разходи без особено ползи. Но поне в частта на емитентите, аз считам, че това е нещо положително. Който не може да се дигитализира в днешно време и да предостави информация в машинно четим, или поне в обработваем формат, той няма място на капиталовите пазари“, заяви анализаторът.

Той прогнозира, че това може да доведе до естествено отпадане на някои публични компании от малки пазари, които така или иначе нямат място на него.

На въпроса дали съюзът на капиталовите пазари е шанс или заплаха за Българска фондова борса и може ли да оцелее борсата в един такъв съюз, Такев е категоричен: „Да, определено. Някои от мерките и законодателните инициативи, свързани с първоначалния план от 2015 година всъщност бяха реализирани от БФБ и тя в момента бере урожаите, например на пазара за растеж“.

„БФБ очаква седмото си IPO за годината на този пазар, а това стана възможно, именно след регламентирането на пазарите за растеж на малките и средни предприятия от първата версия на съюза на капиталовите пазари. Мерките не са само териториални – да промотираме трансграничната търговия и предоставянето на услуги, но и чисто локални, пак по някакъв начин, свързани с капиталовите пазари. Те дадоха резултат. Не трябва еднозначно да отритваме всичко, имаше също и много, много положителни неща“, отбеляза старши мениджърът в Alaric Securities.

Защо според Иван Такев „по отношение на консолидирането на данни пътят на Европейската комисия е дълбоко погрешен“? Защо мерките, свързани с повишаването на грамотността на непрофесионалните инвеститори, са по-важни, отколкото създаването на нови възможности под формата на фондовете за дългосрочно инвестиране? Можем ли да имаме силен капиталов пазар без активната намеса на държавата? Ще има ли сближаване на нормите в различните държави и промяна на ключови процеси като напр. несъстоятелността?

На тези и други въпроси може да намерите отговор, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Ахахаха а този какъв сол *** е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още