IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Покачването на лихвите в Южна Корея помрачи търговията на някои борси в Азия

Акциите на Kaisa Group поскъпнаха с над 13%, след като строителят предложи на облигационерите обмяна на книжата им срещи такива с удължен падеж

11:24 | 25.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните азиатски борсови индекси приключиха сесията без единна посока, докато инвеститорите оценяват решението на централната банка на Южна Корея да повиши основния лихвен процент, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредна с 0,67% до 29 499,28 пункта.

Континенталният китайски измерител Shanghai composite записа спад от 0,24% до 3584,18 пункта. Индексът Shenzhen се понижи с 0,33 на сто до 2512,22 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng отчете ръст от 0,22% до 24 740,16 пункта.

Акциите на строителната компания Kaisa Group поскъпнаха с над 13%, след като търговията с тях беше спряна за известно време. Строителят представи предложение за облигационерите да обменят съществуващите ценни книжа с нови облигации с удължен падеж.

Южнокорейският индекс Kospi изтри 0,47% от стойността си, понижавайки се до равнище от 2980,27 пункта.

Централната банка на Южна Корея реши да повиши основната си лихва с 25 процентни пункта до 1%, ход, който беше очакван от повечето анализатори и икономисти. Ден по-рано регулаторът на Нова Зеландия взе подобно решение.

„Централната банка на Южна Корея направи това, защото може да си го позволи“, изтъкват от Natixis, инвестиционна компания. Според нейни анализатори решението на банката отразява по-ястребовия подход на други регулатори по света, като „това е правилен ход не само за Южна Корея, но и за синхронизиране с цикъла на Фед“.

азия азия

Публикуваните в сряда протоколи от последното заседание на Федералния резерв на САЩ показват, че служителите на американската централна банка подчертават необходимостта от гъвкавост за това доколко бързо ще ограничат програмата си за изкупуване на облигации и графика за повишаване на лихвите.

„Участниците подчертаха, че запазването на гъвкавост при въвеждането на уместни корекции на политиката въз основа на съображения, свързани с управлението на риска, трябва да бъде ръководен принцип в провежданата политика“, става ясно от протоколите.

Австралийският измерител ASX 200 напредна с 0,11 на сто до 7407,3 пункта.

На валутните пазари доларовият индекс достигна ниво от 96,697 пункта. Японската валута се търгуваше при 115,34 йени за долар. Австралийският долар се разменяше срещу 0,7208 щатски долара.

При петролната търговия цената на сорта Брент напредна леко до 82,27 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI отчете спад от 0,17% до 78,26 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Да му мислят ипотечковците с кредити за жилища за по 30 години купени на върха на балона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още