IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията няма да остане ниска, само защото казваме това

Централните банки трябва да покажат смирение пред природната сила на парите

20:35 | 29.11.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Централните банки бяха изненадани от внезапния ръст на инфлацията. В Съединените щати индексът на потребителските цени (CPI) се покачи с 6,2% през октомври на годишна база. Предпочитаната от Федералния резерв мярка за инфлацията, разходите за лично потребление (PCE), също отчете най-високия си ръст от 30 години. Инфлацията е доста над целта и в много други индустриализирани страни, пише за Bloomberg Мървин Кинг, професор по икономика и право от Нюйоркския университет и бивш гуверньор на Английската централна банка (АЦБ) в периода 2003-2013 г.

Казват ни, че този изблик на инфлация е преходен. А от няколко години централните банки публикуват „бъдещи насоки“, според които лихвените проценти ще останат близо до или под нулата за неопределено време. Тази регулаторна позиция разчита до голяма степен на допусканията, че очакванията движат инфлацията, а централните банки формират очакванията. С други думи дългосрочната инфлация се определя от официалната цел за нея.

Спомням си, че в ранните дни на Комитета по паричната политика на АЦБ разглеждахме прогнозите за инфлацията. Независимо от траекторията на лихвите, която симулирахме, инфлацията винаги се връщаше към целта. Защо ли? Защото в моделите, използвани за изготвяне на прогнозите, единственият определящ фактор за инфлацията в средносрочен план беше официалната цел.

Това е теория за инфлацията в стил крал Канут. Според легендата преди хиляда години английският крал поставя трона си на брега и заповядва на приливът да спре. Приливът не обръща внимание, продължавайки да приижда и залива краката му, воден от законите на природата. Една задоволителна теория за инфлацията не може да приеме формата: „Инфлацията ще остане ниска, само защото ние казваме, че ще бъде така“. Тя трябва да обяснява как промените в парите - независимо дали директно чрез количествено облекчаване (QE) или косвено чрез промени в лихвените проценти - влияят на икономиката.

В моделите, които доминират в мисленето на централните банки, инфлацията се ограничава от „функцията за реакция“ на централната банка, която гарантира, че лихвените проценти или QE ще бъдат определени така, че да гарантират, че инфлацията се връща към целта. Но в свят на радикална несигурност, където никой от нас не познава истинската динамика на икономиката, не можем да бъдем уверени, че централните банки всъщност ще се държат по начин, съответстващ на постигането на целта за инфлацията. В такъв свят нашите очаквания са твърде крехки, за да закрепостят инфлацията.

Старата идея, че инфлацията отразява „твърде многото пари, преследващи твърде малко стоки“, е по-правдоподобна от възгледа, че тя се ръководи единствено от очаквания. Очакванията имат значение, но са непълно описание на начина, по който промените в лихвените проценти и паричното предлагане се предават върху цените. И когато хората започнат да не вярват на централната банка, те разглеждат монетарните променливи, особено широкото парично предлагане, за да преценят перспективите за инфлацията.

Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
Ironhorse
преди 2 години
В момента, в който инвеститорите откажат да купуват държавни ценни книжа, ФЕД няма накъде да мърда и ще вдигне лихвата ... ЕЦБ и АЦБ могат само да следват тренда, но с по-големи стъпки.Чака ни естествена и дълбока рецесия ...Факторите са много и започват с заметената финансова криза през 2008/10.После държавниците почнаха да теглят дългове на корем за социална икономика ...Сега идва ред за плащане на сметката ...България в никакъв случай, не бива да влиза в Еврозоната СЕГА !Трябва да се спре тегленето на безумни кредити от служебното, а и от редовното правителство.Вече са изтеглени за 4 месеца близо 3.5 милиарда лева кредити и никой не знае за какво.Джендъроикономиката на зелените ще катастрофира много бясно.Запада краде 500 години целия свят, а сега поради слабоумие ще се разори съвсем сам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
ratten
преди 2 години
сядай с гугъл преводача и им пиши писмо. да вдигат лихвите и да свалят цените на епк-тата в красна поляна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Вдигайте лихвите за да видим кой е бил без *** във басейна,както се казва..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Инфлацията няма да остане ниска, само защото казваме това > Пеше, ОК но бледнее. В БНР има такива, които си сричат текста в ефир, но там са чедата на Гьобелс. Малко стаж там и после ще станеш машина!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още