IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция гони посланиците на САЩ и още девет страни

Причината е застъпничеството им за освобождаването на местен активист, който е в затвора заради предполагаемо участие в протести и проваления опит за преврат

10:39 | 24.10.21 г. 11
<p>
	Турският президент Реджеп Ердоган.&nbsp;<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи в събота, че е уведомил турското министерство на външните работи да изгони посланиците на САЩ и още девет западни страни заради искане за освобождаването на филантропа Осман Кавала, предава Ройтерс.

Седем от посланиците представляват съюзнически страни на Турция в НАТО и ако стане факт, изгонването им ще предизвика най-дълбокия разрив със Западна Европа през 19-те години на Ердоган във властта.

Кавала, който е работил за редица групи на гражданското общество, е в затвора от четири години по обвинения във финансиране на национални протести през 2013 г. и участие в проваления опит за държавен преврат през 2016 г. Той остава в затвора, докато тече поредният процес срещу него. Кавала отрича обвиненията.

В съвместно съобщение на 18 октомври посланиците на Канада, Дания, Франция, Германия, Нидерландия, Норвегия, Швеция, Финландия, Нова Зеландия и САЩ призоваха за справедливо и бързо разрешаване на случая с Кавала и за „спешното му освобождаване“. Те бяха повикани от външното министерство, което определи съобщението за безотговорно.

„Дадох необходимото нареждане на външния ни министър и заявих какво трябва да се направи – тези десетима посланици трябва да бъдат обявени за персона нон грата (нежелани) едновременно. Въпросът трябва да бъде разрешенн незабавно“, заяви Ердоган в реч в северозападния град Ескишехир.

„Те ще опознаят и разберат Турция. Щом не познават и не разбират Турция, ще трябва да си отидат“, допълни турският президент под овациите на събралото се множество.

Посолствата на САЩ и Франция и Белият дом не са отговорили на молбата за коментар. Говорител на Държавния департамент заяви, че е осведомен за случая и ще поиска разяснения от турското външно министерство. Ердоган заяви преди време, че планира да се срещне с американския президент Джо Байдън на среща на върха на Г-20 в Рим идния уикенд.

Дипломатически източник заяви, че деескалация е възможна, тъй като сега Турция е обявила позицията си много ясно и заради потенциалните дипломатически последици от подобен ход преди срещата на върха на Г-20 и климатичната среща на ООН в Глазгоу, която започва в края на месеца.

„На посолствата не са давани инструкции“, каза източникът и допълни, че е възможно да бъде взето решение на заседанието на турския кабинет в понеделник.

Норвегия съобщи, че посолството ѝ не е получило уведомление от турските власти.

„Посланикът ни не е направил нищо, което да предполага експулсиране“, заяви главният говорител на министерството Труде Маасейде и допълни, че Турция е наясно с мнението на Норвегия.

„Ще продължим да призоваваме Турция да се съобразява с демократичните стандарти и върховенството на закона, с което страната се е ангажирала въз основа на Европейската конвенция за човешките права“, изтъкна Маасейде.

Външното министерство на Нова Зеландия заяви в събота, че няма да коментира преди да чуе „нещо официално по официални канали“ и допълни в съобщение по имейл, че „Нова Зеландия цени отношенията си с Турция“.

Кавала беше оправдан миналата година по обвиненията, свързани с протестите през 2013 г., но решението беше променено тази година и комбинирано с обвиненията за участие в опита за държавен преврат.

Според правозащитници случаят е емблематичен за смазването на дисиденти при управлението на Ердоган.

Шест от засегнатите са страни членки на ЕС, включително Германия и Франция. „Експулсирането на десетима посланици е знак за авторитарен уклон на турското правителство. Няма да позволим да бъдем сплашвани. Свобода за Осман Кавала“, написа в Twitter председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.

Датският външен министър Йепе Кофод заяви, че министерството му не е получило официално уведомление, но е в контакт с приятелите и съюзниците си. „Ще продължим да пазим общите си ценности и принципи, както беше изразено и в съвместната декларация“, съобщи той в комюнике.

Източник от германското външно министерство заяви, че десетте страни са провели консултации помежду си.
Кавала каза в петък, че вече няма да присъства на съдебния си процес, тъй като справедливо изслушване било невъзможно след последните изявления на Ердоган.

В четвъртък турският президент беше цитиран да казва, че посланиците не биха пуснали на свобода „бандити, убийци и терористи“ в собствените си страни.

Преди две години Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) призова за незабавното освобождаване на Кавала и допълни, че няма разумно подозрение, че той е извършил нарушение. Съдът счете също, че целта на задържането му е да бъде заглушен гласът му.

Той излезе със сходна позиция и тази година по делото срещу Селахатин Демирташ, бивш ръководител на прокюрдската Народнодемократична партия, който е в затвора от близо пет години.

Съветът на Европа, който наблюдава задействането на решението на ЕСПЧ, заяви, че ще започне дисциплинарни процедури срещу Турция, ако Кавала не бъде освободен.

Следващото изслушване по делото срещу Кавала е насрочено за 26 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Стадото рycopoбчета е много интересно, като ердоганя надупи пyтето в армено-азерския конфликт и като му свали самолетчето - квичаха и се заканваха, псуваха, а сега - грухтят от кеф и го хвалят. Жалки твари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Ще го видим тоз неговия гръбнак колко ще му е от полза , като го извлекат след няколко години изгладнелите турци от сарая и го овесят на някой стълб...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Туркия ке падне в лето.... в летоо... летоооо, аве няма да е скоро. Нито някой ще я бомбардира. Чавка ви е изпила акъля или нощес нещо сте сънували.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 2 години
Айде утре лирата ще е 10 ст. Бравас на Доганя , ша одим да почиваме без пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
power grid
преди 2 години
Хи хи хи Доганя съвсемизперка...СКоро ще изгимят и турските посланници от съответните страни.....Тоя докато не унищожи Турция няма да мирася...А и турците има да плащат много за Батак за Априлското въстанеи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 5
v_tin
преди 2 години
Много интересна формулировка- посланниците на сащ и още 9 страни- защо не го написахте посланика на франция / да кажем / и още 9 страни, или трябва да споменем империята като многострадалната геновева
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
bgMan
преди 2 години
Има само докато му го счупят. После Турция като Югославия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
mrynmryn
преди 2 години
Да, гръбнакът е много полезен, когато за последните 5г имаш 100% инфлация. Сигурен съм, че всички в Турция са доволни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
Pyramid
преди 2 години
Прав или крив, Ердоган има гръбнак. И ТОВА, качествено, го отличава от масата днешни политиканстващи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
Повечето мюсюлмани си мислят, че при демокрация не ги заплашва абсолютно нищо и могат да правят каквото си искат безнаказано. Ердоган не е изключение. Следващият път размислете малко, когато тръгнете да критикувате някой, който ги бомби и се опитва да ги превъзпитава силово за да им покаже, че не е така както си мислят ислямските фанатици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още