IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светлана Боянова: Трябва да има дискусия за зеления преход в селското стопанство

Трябва да се мисли как да се засили позицията на земеделците по веригата, за да имат устойчив доход, когато се занимават с екоземеделие, съветва агроекспертът

20:58 | 22.10.21 г. 3
Светлана Боянова: Трябва да има дискусия за зеления преход в селското стопанство

„Макар да е политически документ и да не е правно обвързващ, има нужда да се прецени как да се гонят целите с подход на европейско ниво. Всички от бизнеса приветстват стратегията, но начинът по който ще се осъществят целите й е още неясен“, коментира тя.

По думите ѝ, в България все още „дори не сме обсъждали в цялост какво би означавало тя за страната“.
„Нямаме дискусия, макар че много косвено го правим в рамките на тематичната работна група по изготвяне на Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони", информира Боянова.

Основната цел на страгегията "Farm to Fork" (От фермата до трапезата) e да се намали наполовина употребата на пестициди до 2030 г., да се ограничaт драстично изкуствените торове и да се гарантира, че 25% от земеделската продукция в ЕС е биологично чиста.

„Стратегията беше предложена почти в края на реформата, която се прави в Общата селскостопанска политика. Ако политическият документ трябва да стане реалност чрез общата политика, то една част от парите по стратегическите планове на държавите трябва да бъдат насочени към стъпки, които постигат целите на стратегията“, посочи Боянова.

Тя напомни, че в България в момента изготвя стратегически план, който трябва да бъде представен в Брюксел до края на 2021 г. В него трябва да се включат предвидените директни плащания и интервенции по плана за развитие на селските райони.

Светлана Боянова е на мнение, че за липсата на дебат е виновна и политическата ситуация в страната. „В рамките на едно служебно правителство е трудно да се гонят стратегически цели, но частните производители не могат да водят постигането на целите на стратегията сами“, каза председателят на Института за агростратегии и иновации.

Боянова обясни, че Европейската комисия няма да прави оценка на въздействието на целия документ, а на всеки един нормативен акт, с който ще се постигат целите на документа.

След призив на Европейския парламент и различни организации комисията е започнала запитване до гражданите на ЕС.

„Една част от основата за въвеждане на стратегията е законодателство, а друга - незаконодателни инициативи като Кодекса за отговорно стопанство. Бизнесът е запознат със законовите промени, но не и с другата част, тъй като няма дискусия на ниво държава“, поясни Боянова.

Тя подчерта, че темата трябва да е достъпна не само до агрохранителния бранш, но и до потребителите, защото стратегията се отнася до разхищение на храна, опаковки, етикети, които „засягат всички нас“.

Агроекспертът съветва да се предложат конкретни технологични решения на производителите, както и финансова помощ, за постигане на целите за ограничаване на пестицидите, торовете и антибиотиците.

„Могат да се използват инструментите по въвеждането на еко-схеми, но те първо са доброволни, а и "държавата трябва да ги измисли". В момента в работната група се обсъждат схеми за биологично земеделие, опазване на почвата и ландшафта, поддържане на пасищата“, разкри Боянова.

Председателят на Института за агростратегии и иновации обясни, че по тези мерки ще се кандидатства само по преценка на земеделците, но те ще бъдат задължени да спазват завишени изисквания за опазване на околната среда, за да получат плащанията.

"Очевидно има нужда от промяна в агрохранителната система, за да се опазва повече околната среда. Преходът, който се очертава – зелен и цифров е с много въпроси пред земеделските стопани. Кой ще плати за този преход не е ясно", каза земеделският експерт и предупреди, че при спад на доходите никой няма да кандидатства за еко-схеми.

Ще се въведе ли устойчиво развитие на екоземеделието новата стратегия на ОСП?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 2 години
Трябвало да има ДИСКУСИЯ - ами че НАПРАВЕТЕ я бе, чиновници тъпоглави ! Има ли ПОНЕ ЕДИН ДЪРЖАВЕН САЙТ , където да се води такава или друга дискусия и всеки да може да си каже мнението , да предложи нещо ново и полезно ? ПОНЕ ЕДИН ! Че как да има - нали великите чиновници треперят като лист от страх да не би някой да предложи нещо ново или да каже лоша дума за тях ? Те са най-умните и най-красивите, -- ( даже леко кухоглави ) . Какви агростратегии и иновации е изобретил тоя измислен институт ? Ломски ямки, влашка мамалига и руска картошка ? Ако имахте два грама акъл да внедрявате наистина ефективни и авангардни технологии , сега България щеше да е сред десетте най-богати страни в света -- https://bg-razvitie.alle.bg .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 2 години
Технологията Вертикална Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg предлага ежедневни жътви и гигантски добиви на свръхбързорастяща (един метър на ден) бамбукова биомаса - https://bamboo-biomass.alle.bg за директно изгаряне в пещите на ТЕЦ-овете , продажба (?70/тон) или производство на 100% С-неутрални биогорива -- биогаз, биоетанол (съдържа 62% Захар), биометан - и зелен биоводород от него, плюс инженерно фъстъчено олио (ИФО) - най-доброто гориво, - 6 реколти фъстъци годишно, 2000 пъти по-високи добиви от декар заета от В-Фермата площ, 60% масленост, фъстъченото Кюспе се мели на безглутеново Брашно, на Нулева Себестойност , плюс още над 50 вида Храни и Материали - https://foods-of-the-future.alle.bg . 95% икономия на вода, 100% на пестициди и 4000% (400 пъти) на земеделска площ . Бамбука поглъща гигантски количества СО2 на ден - всички емисии на Мариците например. Фермерите - с бели престилки и таблет в ръка. Никога вече кал, прах, дъжд, град, суша, киша, жега, студ, оране, копане , вредители, пожари, простотии. Една В-Ферма се изплаща за 5-6 месеца .Време е вече селското стопанство да излезе от каменната ера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Светлана Боянова: Трябва да има дискусия за зеления преход в селското стопанство >> Със съответното финансиране на лалонкащите латерни. Де сопа неокастрена де!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още