IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Неохим" ще инвестира 900 хил. лв. в заплати на Надзорния съвет

Членовете на съвета ще получават по 15 хил. лв. месечно в момент, когато цената на акциите падна от 40 лв. на 22 лв. за няколко месеца

11:24 | 19.10.21 г. 3
<p>
	Снимка: neochim.bg</p>

Снимка: neochim.bg

Съветът на директорите на торовия завод „Неохим“ АД - гр. Димитровград свиква извънредно общо събрание на акционерите за преминаване към двустепенна форма на управление с Надзорен съвет и Управителен съвет, вместо само със Съвет на директорите, както е в момента, сочи съобщение в x3news. Датата на насроченото събрание е 23 ноември 2021 г.

На същото събрание ще се гласуват и петима членове на Надзорния съвет, като е предложено те да получават по 15 000 лв. месечно възнаграждение. Това прави 900 хил. лв. годишно за петимата.

Предложените са Димитър Стефанов Димитров, Тошо Иванов Димов, Димчо Стайков Георгиев, „Зърнени храни България“ АД с представител в Надзорния съвет на „Неохим“ Никола Пеев Мишев и австриецът Инго Рендел.

Това се случва на фона на спад на цената на акциите на „Неохим“ от около 40 лв. за акция през април тази година до 22-23 лв. в момента.

„Неохим“ ще има и управителен съвет, включително изпълнителен член (директор), който вероятно ще взема повече от 15 хил. лв. месечно. Вероятно ще има и променливо възнаграждение (бонуси).

На общото събрание от 29 юни 2021 г. беше гласуван брутен дивидент от 0,4 лв. на акция, което е общо 1,06 млн. лв. за всички издадени акции, тоест почти колкото заплатата на надзорниците.

„Неохим“ отчете консолидирана печалба от 21,6 млн. лв. за полугодието на 2021 г., което е лек спад спрямо 23,2 млн. лв. за същия период на 2020 г. Продажбите за периода са 148,5 млн. лв., като отбелязват лек ръст на годишна база.

Предстоят обаче третото и четвъртото тримесечие, които традиционно са губещи (консолидираната печалба за цялата 2020 г. е 14,4 млн. лв., т.е. във втората половина има загуба от 8,8 млн. лв.).

Инвеститорите вероятно са притеснени от високите цени на природния газ, особено в България, където по-голям процент от цената му е обвързана със спот пазара. Основната суровина на завода е природният газ, докато азотът се улавя от въздуха.

Страховете на инвеститорите явно са да не се върнат губещите 2018 и 2019 г., когато заводът отчете съответно 19,2 млн. лв. загуба за първата и 13,6 млн. лв. загуба за втората година, или общо 32,8 млн. лв.

Акциите на „Неохим“ АД поевтиняват с 14% в последните 12 месеца до 23,2 лв. за брой и 61,5 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределен е и брутен дивидент от 0,4 лв. за ценна книга.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Неохим АД(NEOH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Баси и инвестицията!!!!Едно време по подобен начин се източваха и впоследствие фалираха банки, на които членовете на УС получаваха ужасно високи заплати, осигуровки, бонуси, компенсации за разходи и луксозни придобивки, застраховки и каквото друго може да се сетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
Грую Груев
преди 2 години
С гербави калинки, завършили магнаурската школа на винс-а - толкова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
GG-BG
преди 2 години
Поздравявам Мариян за иронията - "инвестира в заплати"!!!!! Такова чудо и при комунизма/социализма не е имало!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още