IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

“Еврохолд” иска да придобие още 33% от дружествата на ЧЕЗ за близо 230 млн. лева

Очаква се процедурата за търговите предложения да приключи до края на ноември

13:14 | 12.10.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP.jpg</em></p>

Снимка: Bloomberg LP.jpg

"Еврохолд" иска да придобие останалите 33% от капитала на “ЧЕЗ Разпределение България” АД и “ЧЕЗ Електро България” АД за близо 230 млн. лева, съобщи компанията чрез x3news.

Придобиването ще се осъществи от холдинга Eastern European Electric Company B.V. (EEEC), който консолидира енергийния бизнес на “Еврохолд България” АД. В момента EEEC притежава 67% от капитала на двете дружества.

Комисията за финансов надзор е одобрила коригираните търгови предложения на EEEC на 11 октомври.

EEEC предлага да придобие 636 240 акции на “ЧЕЗ Разпределение България” на цена от 291 лв. за акция или общо 185,2 млн. лв., както и 1650 акции на “ЧЕЗ Електро България” на цена от 26 904 лв. за акция или общо 44,4 млн. лв. 

В съответствие със Закона за публичното предлагане на ценните книжа EEEC очаква процедурата за търговите предложения да приключи до края на ноември.

През юли “Еврохолд” финализира придобиването на седем дружества на чешката “ЧЕЗ Груп” за 335 млн. евро в сделка, реализирана чрез дъщерната на холдинга - EEEC.

В резултат на транзакцията холдингът придоби 67% от дистрибутора и доставчика на електроенергия в България, както и 100% от акциите на най-големия лицензиран търговец на електрическа енергия.

Групата стана собственик още на компания за IT услуги, соларен парк, производствена мощност за енергия от биомаса и на компанията, която координираше дейността на подразделенията на “ЧЕЗ Груп” в България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
vale1
преди 2 години
Еврохолд ЩЕ придобие още 33% - това е сферата на евнтуалните възможности!По- вярното е - предлага да придобие, а дали пенсионните фондове ще защитят интересите на вложителите си - ще видим!Индивидуалните инвеститори са ясни и си знаят собствените интереси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още