IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се стигна до кризата с природния газ в Европа?

"Газпром" изпълнява стриктно своите ангажименти по договорите с европейските страни, но нищо повече

13:23 | 12.10.21 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

През последните месеци цената на природния газ в Европа преодолява рекордни върхове. На 6 октомври достигна невижданите до този момент 1900 долара за 1000 куб. метра и макар и по-късно търговията да се успокои, цената на големите европейски хъбове се върти около нивото от 1000 долара за 1000 куб. метра.

В Европа има много обяснения за ситуацията - липсващи доставки, бързо възстановяване на икономиката и в резултат - газохранилища, пълни до 75% от капацитета им. Това ниво е достатъчно за зимата, но дали ще покрие пиковете? Тази несигурност предизвиква и паника на пазарите. Често анализатори виждат и дългата ръка на Кремъл, която предизвиква сътресения в опит да накара европейците да вярват, че имат нужда от все повече и повече природен газ от "Газпром".

Какви обаче са обясненията в самата Русия на случващото се на европейските газови пазари? От "Газпром" са категорични - изпълняваме изцяло договорните отношения. В Европа допълват - и нищо повече, затова и цените растат. По искане на група европейски депутати Брюксел анализира поведението на руския газов гигант и заключението беше, че доставките по договорите се изпълняват стриктно.

От ТАСС също правят опит да обяснят ситуацията с цената днес.

Дълги години европейските страни купуваха газ от СССР по дългосрочни договори, припомнят от агенцията. Често цените в тях бяха фиксирани или следващи движението на цената на петрола. Интересите на доставчика бяха защитени от клаузата take-or-pay, или неустойка за поръчан, но непотребен газ.

По време на финансовата криза през 2008-2009 година търсенето на природен газ намаля съществено и цената на суровината на борсите се срина. Така тя стана значително по-ниска от фиксираното в дългосрочните контракти. Тогава и основните доставчици на газ в Европа - Русия и Норвегия, промениха цените по настояване на вносителите - европейските държави, и референтни за определянето на цената станаха газовите борси.

На 3 март 2020 година "Газпром" промени условията и в договора за доставка на газ за България, включвайки във формулата за изчисление цената на най-голямата газова борса в Европа - нидерландската TTF, като целта е преминаване към пазарния принцип. Така част от цената (70%) вече зависи от случващото се на газовите пазари, а другият компонент са цените на алтернативните горива, тоест зависи от случващото се на петролните пазари. В онзи момент цената намаля с 40%. Но пазарът днес е различен.

В момента цената на газа в страните от ЕС се определя именно на пазарен принцип - при недостиг се повишава, при излишък - намалява.

А в Европа газ в момента липсва. През септември газохранилищата бяха запълнени на ниво от едва 70% спрямо над 80% в началото на зимния сезон на 2020 година. Причините за това са необичайно студената зима и пролет, обяснява бившият директор на OMV Райнер Зеле. Това означава не само по-големи количества, черпени от хранилищата, но и забавяне на нагнетяването с поне месец от обичайното.

Освен от студената зима Европа беше обхваната и от необичайно горещо лято, при това почти без ветрове, което също повиши търсенето на газ за производството на електроенергия.

Сега прогнозите са за студена зима и затова природният газ става още по-съществен за енергийния микс на Европа, особено на фона на отказа от въглища или мазут, които не се вписват в прехода към зелена икономика. В същото време това са само прогнози и ако зимата се окаже мека, то няма никакъв смисъл да се правят покупки на газ при това рекордно ниво на цените.

Това също подхранва несигурността на газовия фронт.

Влияние на цените оказва и липсата на доставки на втечнен газ - те отиват към гладната за енергия Азия, където цената на суровината е дори и по-висока.

Високите цени на борсите тежат на потребителите. Според изчисленията на финансовия министър на Франция Брюно льо Мер годишните сметки за енергия на французите ще скочат с 400-500 евро. А Франция разчита основно на ядрена енергия за производството на ток. Много анализатори се опасяват от сериозни социални сътресения на фона на енергийната криза.

През миналата седмица по време на дискусия в Европейския парламент се чуха различни коментари и идеи за ситуацията, а очакванията са, че по-късно тази седмица ЕК ще предложи пакет за компенсиране на високите енергийни цени. Това ще стане на 13 октомври, денят в който и руският президент Владимир Путин ще произнесе "важна реч", по думите на говорителя му, по време на руската енергийна седмица.

Цената на газа дава още един интересен щрих за енергийния преход на Европа, а именно - ядрената енергетика. И повдига въпросите възможно ли е да има разделение по повод нейното използване? Франция, която е и една от водещите ядрени страни в света, настоява в условията на енергиен преход ядрените централи да бъдат признати за зелен източник на енергия. Към нея се присъединяват още девет държави, включително и България.

В Германия обаче не смятат така и по закон страната трябва да затвори и последния си реактор догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
да, глупии аз пиша всичките статии у инвестора... цел ден се занимавам с това... а ти даже не усети как те гъбаркам, лошо за теб. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
АнтиФъшкист
преди 2 години
Мноу бързу забраат тиквити и зелкити как са фаляха чи притиснати Газпром."Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че е постигнато безпрецедентно намаление на цените на природния газ, което ще направи българската икономика по-конкурентна. Тя отбеляза и важната роля на Европейската комисия в този процес. Благодарение на намесата на ЕК можем да се похвалим с този отличен резултат, каза енергийният министър."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
много слабо другарю ... ами там са си ... катарците са купили целият капацитет на терминалът zeebrugge за 25г напред ... и доколкото ми е известно си изпълняват договореностите , не като да е празен тръбопроводът ямал ... нали ... ?! ... полският терминал е с пълен капацитет за поне 20г напред също от хамериканци ... не да е празен като ямал , нали ... ?! ... втечнения газ с кофи ли да ви го изливат на главите ... ?! ... ако имате терминали ще има и газ , кат немате чакате СП2 да тръгне , ако тръгне де , че нещо се закучват нещата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 0
dakl
преди 2 години
А някой запитал ли си е къде са другите големи играчи на пазара на природен газ като Катар, САЩ , нали именно от там идваха идеите за бърза девирсификация и измъкване на Европа от "лапите" на Русия , която е на европейския газов пазар с участие от 30% , а останалите 70%???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 4
fon
преди 2 години
Проблем е, че подобни статии, често се пишат от някои като khao, които си нямат понятие от действителността. Има търговци по борсите на газ, наясно с много неща, но журналистите често не ходят при тях, пък и трейдърите едва ли ще измъкнат най-чувствителната информация от компютрите за да им я дадат ей така. Тази статия може да мине поне като добра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Объркал си се нещо. Независимо какво ви говори газпром над 70% от газът се продава на фиксирани цени спрямо петрола(240$ за 1000 в момента) и малко над 20% по спотови цени. Иначе количеството на договорите по спотови цени е около 80% от общия брой, но мисля че нормалният човек гледа количествата. Каква Европейска комисия какви 5 лева. Миналата година газпром умишлено потопи цените, като заля Европа със суровина и част от правителствата си направиха крива сметка и преподписаха договорите. Те не знаеха обаче, че през 2021 година русия изобщо няма да продава на спота и фактичеки ще съкрати доставките с над 10%. Няма частна фирма променила клаузите, всички неудачници са само държавни дружества. Някой запитва ли се защо? Не съдя путин, че играе своите хахави игрички. Обидно ми е че му се водим по акъла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 5
fon
преди 2 години
Има дупка в главата ти. Първо обяснява, че има дупка и после задава въпрос как се движи потреблението. Намираш годишния доклад на BP и на страница 36 ще видиш как се движи потреблението в Европа. Като гледам как тъпо си задал въпроса, допускам, че се движи противно на очакванията ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
те тия дето интегрират ВЕИ са си пак стабилни и богати ... :))) ... на другите им се стъжнява картинката , по-точно на инвеститорите в тях ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
от пазарът по-добро няма измислено ... проблемът е ограничаване на достъпа до него за производители и търговци ... ако имаше повече играчи , а не един доминиращ всичко нямаше да е толкова истерично ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
... то има и една дупка от 10 г в твоя стейтмънт!... а потреблението как се движи за тия 10г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още