IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щерьо Ножаров: Засега инфлацията в България е под контрол

Докато поскъпването е под 5%, не би следвало да има притеснения и да се предприемат мерки, твърди експертът

12:32 | 17.09.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Засега инфлацията в България е под контрол, но е необходимо да се вземат премерени антиинфлационни мерки, с които процесът да бъде контролиран и държавата да изпълни изискванията за влизане в еврозоната през 2024 г. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria д-р Щерьо Ножаров, икономически съветник в Българската стопанска камара и преподавател в УНСС.

По думите му до голяма степен може да се вярва на данните на Националния статистически институт (НСИ), че нивото на общата инфлация в България към момента е 3,7%, като тези нива са близки и до прогнозата на Българската народна банка (БНБ) за юли. Напълно нормално е в началото инфлацията да се усеща като по-голяма, отколкото е всъщност, защото първо оказва влияние върху стоките, които са необходими на крайните потребители всеки ден, коментира още Ножаров. 

„Здравословният и контролиран процент на инфлация, до който не би трябвало да се предприемат мерки и да има особени притеснения, е до 5%“, каза гостът.

Според него поскъпването има два положителни ефекта. Единият е, че свива държавния дълг, а вторият е, че ще намали част от натиска върху бюджета след вдигането на пенсиите, които се очаква да погълнат допълнително между 1,5 и 2 млрд. лв. годишно. Ножаров обясни още, че този „натиск“ може бъде намален и с увеличаване на дефицита от 1,4% на 2%, както и с евентуалното повишаване на пенсионната възраст за някои професии и повишаването на максималния осигурителен праг.

„Възможно е и вдигане на данъците, но тази мярка би повишила инфлацията. Повишаването на максималния осигурителен праг също би бил полезен в случая, но пък така ще увеличи фискалната тежест върху данъкоплатците“, коментира гостът.

Целия разговор вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
пак неква приказваща глава си съчинява...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Ivan.r
преди 2 години
Нямаме никакъв контрол върху инфлацията.Тя е внесена , причинена от безумното печатане на валута от Фед, ЕЦБ, ЯЦБ, най вероятно китайската централна банка.Суровините и вносните стоки поскъпват глобално , какви точно мерки можем да вземем, за да предотвратим инфлацията? Никакви.Хващайте се за палците, инфлацията ще стигне 20 % към края на годината (официално под 5%)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Не шавайте, по-малко ще боли хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
mnz
преди 2 години
Този сериозно ли? Под контрол е, дотолкова доколкото и потъващия кораб е под контрол. Основният ни проблем е борда, заради него имаме инфлация, която е реално изцяло вносна, заради фиксирания курс на лева към еврото. Реално, имаме инфлация без да имаме полза от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
vzhekoff
преди 2 години
Хахахаха, и как точно я контролирате инфлацията ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още