IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Дефицитните бюджети са необходими във времена на инфлация

Политиците трябва да заложат на инвестиции и правилно разпределение на ресурсите, препоръча Иво Ковачев

19:03 | 14.09.21 г. 1
Икономист: Дефицитните бюджети са необходими във времена на инфлация

Според него България не може да си позволи „икономически да е най-консервативната страна“ в тази ситуация и може дори да извлече ползи, ако заложи на инвестиции.

"Дефицитният бюджет ще е необходим и е необходим в момента", смята икономистът. "Икономиките са циклични. Във всяка фаза на цикъла трябва да се прилагат различни политики."

Д-р Ковачев посочи, че икономисти и политици в Чехия, Унгария и Полша са били изненадани от инфлацията, но ефектите от нея засега са различни.

„В Унгария икономиката започва да „прегрява“ и затова там има по-сериозно покачване на лихвите. Там инфлацията сега е най-висока“, информира икономистът.

Той посочи Полша като противоположен пример за държава, която е в по-добра ситуация и не е под особен натиск, като няма риск от обезценяване на злотата. По тази причина лихвите към момента са ниски, като според Ковачев там се изчаква реакцията на Американската централна банка.

"Чехия е настроена проинфлационно", каза още икономистът и обясни, че чешката икономика печели от това, че "кроната е по-слаба", защото държавата залага на износа, а местните компании инвестират в страната и не изнасят капиталите си. 

В анализа си Ковачев посочи и какви други мерки трябва да предприемат политиците в България и какви са решенията, които прилагат в Централна и Източна Европа.

Каква е икономиката на нашата страна и ще има ли скоро сериозна фискална политика? Има ли хора, които могат да управляват при дефицитен бюджет? 

Гледайте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие"може да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Поръчкови изказвания, пита се защо от 2008 досега при дефлация бюджетите на Б-стан все така бяха на дефицит умишлено? Защото политиците искаха да си крадат, ето затова. И на туй отгоре и сега те да имат пръст в разпределението на ресурсите и да трупат още дългове - просто цинично!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още