IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски държави готвят мерки в подкрепа срещу скъпата енергия

Ако имахме Зелената сделка преди пет години, нямаше да сме в това положение, уверен е Франс Тимерманс

21:54 | 14.09.21 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andre Malerba, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andre Malerba, Bloomberg

През последните седмици цената на енергийните продукти в Европа е рекордно висока - природният газ поскъпва на фона на полупразните газохранилища малко преди официалното начало на отоплителния сезон, а цените на електроенергията растат. По тази причина и някои европейски държави предлагат мерки за намаляване на този негативен ефект за бизнеса и гражданите си.

Преди дни председателят на енергийната комисия в 46-то Народно събрание Иван Хиновски коментира действията за намаляване на енергийните цени в Европа и изрази съжаление, че у нас няма да има институция, която да може да приложи подобни мерки след края на този парламент и заради орязаните функции на служебния кабинет.

Но за сметка на това испанският премиер Педро Санчес заяви пред държавната TVE, че страната подготвя таван на цените на природния газ, намаляване на данъци и пренасочване на печалбите на енергийните компании, пише Ройтерс. По този начин в страната се надяват да успокоят ръста на цената на електроенергията.

"Ще вземем натрупаните неочаквани печалби на енергийните компании и ще ги насочим към потребителите", заяви социалистът, но без да дава допълнителна информация как точно ще се случи това.

Испанското правителство е под натиска на опозицията и граждански организации да бъдат намалени сметките за електроенергия. Очакванията са да бъде предложен цял пакет от мерки през тази седмица, сред които и удължаване на срока на редуцирания данък добавена стойност за електроенергия до края на годината.

Испания също планира и търгове за разпределение на 3,3 гигвата възобновяем капацитет през октомври, вярвайки че евтината чиста енергия може да помогне да се ограничи ръстът на цените на електроенергията.

Мерки за подкрепа обмисля и Гърция. Правителството смята да отпусне помощи за голяма част от домакинствата в страната, за да бъде намален натиска от високите енергийни сметки. Основите на предложението бяха коментирани преди дни от премиера Кириакос Мицотакис, а енергийният министър Костас Скерас коментира, че има "международна енергийна криза".

Предложението на гръцкото правителство предвижда помощ от 9 евро за първите 300 киловатчаса електроенергия в сметките на гръцките домакинства на месец. Схемата ще покрива 70% от домакинствата в страната и ще се изплаща до края на 2021 година.

С 20% се увеличават помощите за отопление за домакинствата с ниски доходи.

Плановете ще костват около 150 млн. евро на бюджета, а и държавната енергийна компания PPC също има намерение да предложи отстъпки за своите уязвими клиенти.

Още няколко фактора подклаждат растящите цени на енергията в Европа - по-малко от обичайното зелено производство и скъпите въглеродни квоти, посочва Ройтерс. И за един от радетелите на Зелената сделка в ЕС - зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, това е ясен знак, че процесите за позелянева на европейската енергетика трябва да се ускорят.

"Ако имахме Зелената сделка преди пет години, нямаше да сме в това положение, защото вече щяхме да сме много по-малко зависими от изкопаемите горива и природния газ", коментира той по време на заседанието на Европейския парламент в Страсбург.

За пример той посочи още, че въпреки разходите за изкопаеми горива да растат, тези за възобновяемите енергийни източници остават ниски и устойчиви.

Тимерманс отхвърли обвиненията, че скъпите квоти парникови газове са причината за поскъпването на енергията в Европа. "Едва около 1/5 от увеличението на цената може да бъде свързано с това повишение", коментира той.

По-рано през деня източници на Bloomberg съобщиха, че и правителството на Марио Драги готви още мерки за справяне с високите цени на енергията.

Администрацията в Рим вече похарчи около 1,2 млрд. евро за справяне с пика в цените на електроенергията през второто тримесечие и ще продължи да го прави, използвайки същия механизъм, коментират източниците, пожелали анонимност. Последната намеса сви увеличението на цените на тока до 9% спрямо 20% преди това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

41
rate up comment 0 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
https://world-nuclear-news.org/Articles/Energy-regulator-issues-construction-permit-for-Pa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 2 години
моля ??? Кви челни редици, виж че още влачиме Марицата! Изобщо не сме в никви челни редици, трансформацията към момента е използвана само от приближени на Мутрата зада точат държавен ресурс... тоест проблема ни не е технически,а корупционнен! .. както обикновенно... и пак мислиш само в границите на нашето село !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
мда мави . ако си зачел това дето си постнал , ще видиш че няма разлика с твърденията ми . лиценз , който се оспорва от няколко страни има , но строително разрешително няма . висящо дело заведено от австрия има . и няма само инфото за заема , че вече се прехвърля за 2031 ... ако греша , 2026 посочваш магазина и бутилката и даваш адрес ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 1 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
Този не е зелен, това е зеленяш - зелено ко муне. Това са малки хора, еснафи и заклети потребители, които във формат на стадо или колективно съзнание, се опитват да налагат на силните индивидуалисти и естествени лидери своите представи за живота и света. Те не разчитат на конкуренция и еволюция на идеи и възгледи, а на административно насилие - декрети и директиви, издавани от тесен кръг неизбрани от никого апаратчици. Нямат дори въображение да излязат от вече използваната лексика - комисии, комисари, петолъчки . . . . Понякога се чувствам привилегерован с възрастта си - жал ми е за нормалните млади хора, които си градят илюзии за свободен живот. Ние поне нямахме илюзии и затова доста прагматично доехме всеки шанс да скъсаме синджира . . . :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 1 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
https://world-nuclear.org/information-library/country-profiles/countries-g-n/hungary.aspx
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Като те гледам, Митьо Прическата, ти си фабрично евтаназиран...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 2 години
У тази тема приливи ни отливи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
ще речеш писна ми да чета за тази геотермална енергия ... чекай една екзотика да ти напиша . сихва , град ансан , южна корея ... приливна централа , контролират водата два пъти на ден със шлюз . десет турбини по 25,4МВт , годишна генерация около 550ГВтч , цена на токът $0,02 за киловатчас ... :))) ... те са те ударих в земята , а ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
добре , айде мавито рече калифорния дето всичко се разпадало ... :))) ... нека да е калифорния ... Geysers Geothermal Complex , сан франциско , инсталирана мощност 1590МВт , карат технически чиста отпадъчна вода от близкия град и я инжектират , 22 работни единици са , най-дълбокият кладенец е почти 4км . реално под 900МВт не падат , годишно произвеждат 6,5ТВтч . средна цена на енергията от там е $0,03-0,035 на киловатчас . ако в момента се построи кладенец и изцяло нова турбина и повишаваща подстаници + подвеждащ далекопровод , евентуално ще струва $0,05 на киловатчас ... но у нас няма такива дадености според форумните енергетици , нищо че из българско бликат тук там разни горещи води , тях сигурно местните топлофикации ги затоплят и ги пускат за прииждащите пенционери да си пълнят бутилките ... :))) ... м/у другото това в чили е по-голямо от един блок в мариците ... онова в мароко дето го строят е по-голямо от цялата марица ... иначе построеното досега е колкото един блок в марицата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 3
data
преди 2 години
Така , айде сега ми обясни какво спечели бг от факта че беше в челните редици на тая трансформация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още