IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще излезе ли на пазара плюшена играчка с български митологичен герой?

Има пренастройване на производството за играчки спрямо зелените стратегии на Европа и ги правим с рециклиран пълнеж, посочи Даниел Кехайов от „Амек Тойс“

16:17 | 03.09.21 г. 1
Ще излезе ли на пазара плюшена играчка с български митологичен герой?

На пазара може да излезе плюшена играчка с български митологичен герой. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Даниел Кехайов, мениджър в дружеството „Амек Тойс“.

Той разкри, че пандемията промени нагласите на потребителите към плюшени играчки.

„Ограничените доставките от Китай, завишените цени и спадналият производствен капацитет накара потребителите на детски играчки да се насочат към европейските брандове на детски играчки. Наблюденията ни показват, че китайските играчки се повишиха с 20% и комбинирано с доставката, цените се изравниха с тези на европейските брандове, посочи мениджърът.

Според него заради проблеми при доставките при пандемията основното предизвикателство за бранша са били доставките на плюш. „Няма много производители на този тип продукт. Фирмите са сериозно обвързани с Китай и Тайван, които са основен производител на полиестер и плюш“, коментира Кехайов.

По думите му преди година доставка от Китай e пристигали в рамките на три месеца, като това включва поръчката, изработката, доставката. В момента шест месеца е оптимистичният вариант за получаване на доставка, а цената на плюша се е вдигнала с около 20% за последната година.

Първоначално пандемията, както в повечето сектори, доста е объркала търговците в бранша на детски играчки, защото е нямало яснота, а само забавяне на икономиката и спад в търсенето. 

„При европейските производители и при нас се получи повишено търсене, но не е в резултат от пандемията, а от последиците от пандемията“, смята Кехайов.

Той разкри, че “Амек Тойс” държат на склад голяма част от суровините, закупени на старите цени, и затова продуктите им са на по-ниска цена. Но мениджърът прогнозира, че от септември ще има повишение на някои продукти.

Даниел Кехайов сподели, че процесът на създаването на плюшена играчка е сложен и се иска доста въображение. Той потвърди, че идеите понякога идват от „чисто пазарно проучване или под формата на търсене от клиенти“.

„Социалната мрежа предизвика подобни тенденции“, посочи той, и даде пример за търсенето на двустранно октоподче с намръщено и усмихнато личице в началото на годината.

Благодарение на наличната суровина на склад са успели да го създадат, като има добри продажби не толкова в България, колкото в съседните държави – Румъния, Северна Македония и Сърбия.

„Причината да имаме най-голям пазарен дял в нашите съседки, разкри Кехайов, се дължи на сходния манталитет. – Играчки, които се продават тук, е логично да се продават добре и в съседните ни държави.“

Експертът смята, че в България е предпочитана по-традиционната детска плюшена играчка.

„Тя е от 19 век и много не се е изменила, потвърди Кехайов, но допълни, че определени модни тенденции се променят като вида на очите, козината и големината. – Играчките, които са се продавали преди 20 години, се продават и сега.“

Мениджърът в „Амек Тойс“ съобщи, че за миналата година общите приходи, които дружеството получава, са 3,5 млн. лева, като все още българският пазар има превес.

Той потвърди, че вече няма чак толкова опасни играчки и по неговите думи благодарение и на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, която „си върши добре работата“.

Даниел Кехайов обясни, че вече има пренастройване на производството за играчки спрямо зелените стратегии на Европа, като много от играчките са с рециклиран пълнеж. Има и български производител на тази суровина, с които компанията му си партнира.

Какво представляват антистрес играчките? Защо мечето е фаворит при плюшените играчки? За кои компании се правят комиксовите герои като играчки? Как да разпознаем опасните играчки на пазара?

Повече за предизвикателствата за създаване на плюшени играчки може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Style виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Може - модел "Борисов", "Гешев" и т.н. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още