IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се е изключила на два пъти от глобалния интернет

Страната е постигнала това по време на тестове през юни и юли

19:43 | 22.07.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Русия е успяла да се изключи от глобалния интернет по време на тестове, проведени през юни и юли, съобщи RBC, позовавайки се на документи от работна група, натоварена с подобряването на интернет сигурността на Русия, предава Ройтерс.

Страната прие закон, известен като закона за „суверенния интернет, още в края на 2019 г. Целта му е да защити страната от изключването ѝ от чуждестранна инфраструктура и е в отговор на това, което Русия определя като „агресивната природа“ на стратегията на Съединените щати за национална киберсигурност.

Законът предизвика смут сред защитниците на свободата на словото, които се опасяват, че този ход ще засили правителствения надзор над киберпространството.

Тестовете, включващи всички големи руски телекомуникационни компании, са проведени от 15 юни до 15 юли и са били успешни, сочат предварителните резултати, споделени от местната медия.

„Целта на тестовете е да се определи способността на „Рунет“ да работи в случай на външни проблеми, блокирания и други заплахи“, твърди източникът.

Друг източник на RBC споделя, че е тествана възможността за физическо изключване на руската част от интернет.

Не е ясно за колко дълго е била прекъсната връзката и дали е имало забележими смущения в интернет трафика.

Законът предвижда тестовете да се извършват всяка година, но през 2020 г. такива не се състояха заради усложнения, свързани с коронавирусната пандемия, допълва медията.

Карън Казарян, ръководител на Internet Research Institute, твърди, че тестовете вероятно са проява на активност след година бездействие и че не очаква Русия скоро да пусне суверенната си интернет мрежа.

„Предвид генералната тайна около процеса и липсата на публични документи по въпроса, е трудно да се каже какво точно се е случило при тези тестове“, допълва той.

Кремъл е наясно с тестовете, коментира говорителят Дмитрий Песков, описвайки ги като навременни и твърди, че Русия трябва да е готова за всичко.

Законодателството се стреми да насочва руския уеб трафик и данни през точки, контролирани от държавните ограни, и да изгради национална Система за имена на домейни, която да позволи на интернет да продължи да работи, дори ако Русия бъде блокирана отвън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
dzk
преди 2 години
Целта му е да защити страната от изключването и от чуждестранна инфраструктура..." - с цел защита от изключването и от чуждестранната инфраструктура, Русия се изключи от чуждестранната инфраструктура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
dzk
преди 2 години
"Целта му е да защити страната от изключването
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още