IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анелия Клисарова: Не трябва да се успокояваме при 0,7% заразени с Covid

При пандемия не бива да спират грижите към пациенти с хронични заболявания и профилактиката, съветва преподавателят в Медицински университет – Варна

18:15 | 20.07.21 г. 2
Анелия Клисарова: Не трябва да се успокояваме при 0,7% заразени с Covid

При 0,7% заразени с Covid не трябва да се успокояваме в никакъв случай, защото виждаме какво става в Европа. Тя е водеща по заразени и починали с Covid-19, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Анелия Клисарова, преподавател в Медицински университет – Варна.

„Неслучайно резултатите от тестовете постоянно се повишават. Това вероятно се дължи и на новия щам делта, който вирусолози и имунолози твърдят, че е много по-заразен“, посочи Клисарова.

Тя съветва да се вземат сериозни мерки, „защото сега чакаме хубаво и спокойно лято, въпросът е какво ще стане през септември и дали ще има отново локдаун“.

Клисарова напомни, че пред този въпрос е изправена не само България, но и Европа.

По думите ѝ мисията на лекарите трябва да е насочена към ваксинацията, защото има ваксини. Ваксинирането трябва да е напълно доброволно, но трябва да се убедят колкото се може повече и хората в това.

„Чрез тези ваксини помагаме на себе си, на обществото, дори и на бизнеса, защото няма да има локдаун, както и на нашите деца, ученици и студенти, за да започнат една нормална учебна година“, коментира Анелия Клисарова, която е и бивш министър на образованието.

Тя обаче е на мнение, че не е достатъчна популяризацията за ползата от ваксинацията, тъй като много хора се страхуват да се имунизират.

„Трябва да се направи по-точен алгоритъм, кои са противопоказанията на ваксинацията. Не трябва да бъдат пренебрегвани пациентите и хората, които се очаква да имат евентуални проблеми“, съветва Клисарова и настоява да са ясни параметрите, при които се проявява несъвместимост с ваксината.

Тя е убедена, че не става въпрос за страх към имунизацията, а по-скоро за недоверие и безотговорно отношение.

„Затова трябва да се извършват действия от министерството, лекарите и здравната система и да популяризират и да покажат, че ползите от една ваксина са сто пъти повече отколкото страховете, които имаме", смята Клисарова. „При наличието на 15% ваксинирани от населението да помислим за нашата страна и здравеопазването си, затова с искрено и честно говорене, както и личен пример би могло да накара населението да се ваксинира“, посочи експертът.

Анелия Клисарова работи в Онкологията в град Варна и сподели, че пациентите започват да се връщат към нормалните посещения при лекарите. След първата вълна не са смеели, за да не се заразят от Covid, което обаче е причина за повишена смъртност от други заболявания.

„Балансът е важен. Това, че има пандемия не значи, че бива да се спират грижите към другата част от пациентите с хронични заболявания. Защото понякога се оказва по-лесно да се влезе в болница, ако си с Covid“, коментира здравният експерт.

Защо трябва да се прави профилактика веднъж в годината, а не когато се почувстваш зле? Има ли стратегия за здравната култура? С какъв бал се класираха студентите в Медицинския университет – Варна за специалностите по медицина, фармация и стоматология?? Какво е нужно да направят здравните власти сега, за да е по-спокойна есента? Какво е отношението на младите медици към имунизацията?

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
това не е пандемия , а лекарите по-добре да спрат да дрънкат глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Анелия Клисарова: Не трябва да се успокояваме при 0,7% заразени с Covid > ******, ****** и *******!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още