IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Space Academy ще осъществи пряка връзка на български деца с астронавтите на МКС

Подготвяме курсове за тренировки на деца за астронавти, съобщи Тихомир Димитров, основател и изпълнителен директор на Space Academy

17:55 | 12.07.21 г. 3
Space Academy ще осъществи пряка връзка на български деца с астронавтите на МКС

„Space Academy ще даде шанс на българските деца да осъществят пряка връзка с астронавтите на Международната космическа станция (МКС) и да им зададат различни въпроси“, разказа Димитров. Той обяви, че това ще се случи на 26 юли, като събитието е заедно с Българския атлантически клуб.

„Искаме да вдъхновим младото поколение и да излязат смели инженери и астронавти. Космическата програма на България, ако можем да я наречем така, е по-скоро в застой. Тя зависи от малки компании и образователни институции, но има потенциал. Тази връзка с МКС, макар и за 20 минути, ще доближи България да стане пълноправен член на ESA, а тогава ще се отворят още по-широко вратите за по-добро бъдещо партньорство“, каза Димитров.

Видеовъпросите на децата вече са записани и са изпратени на НАСА, където ще се случи допълнителна селекция измежду 30-те предадени послания.

„Това е честа практика в САЩ, но е уникална за България, посочи Димитров. – В случая връзката ще бъде с американски и европейски астронавти – децата питат за тяхната мисия, за безтегловността, скоростта на ракетите, как се ходи до тоалетната.“

Изпълнителният директор на Space Academy съобщи, че летният лагер в Трявна ще предложи много разнообразни дейности на децата – ще има занимания за устройството на Слънчевата система, видовете звезди и планети, уроци по ракетомоделизъм, за пътешествия до Марс и как да се опази Земята, наблюдения с телескоп и посещение на планетариума в Габрово.

„Проектите, до които България ще има достъп, ако стане пълноправен член на ESA, ще са с по-голямо финансиране и по-сериозни. Space Academy работи за подготовка за курсове за тренировки на деца за астронавти – децата да знаят какво ги очаква, ако искат да станат астронавти. С членството България ще има право да подава кандидатури за астронавти и ще има по-големи шансове това да се случи“, каза още Тихомир Димитров.

Освен децата, и техните родители вече са заинтересовани от сферата и виждат потенциал в тези професии в нашата страна.

„В България, а и в световен мащаб, се наблюдава завръщане към точните науки. Това са науките, които бутат човешкия прогрес към Космоса“, коментира изпълнителният директор на Space Academy.

Според него успехите на програми като тези на Virgin Galactic, Blue Origin и SpaceX се дължи на много труд и визия за бъдещето. „Без значение кой е първи в Космоса, подобни компании поставят основите на бъдещите космически индустрии“, смята Димитров.

Повече за полета на Ричард Брансън до границата на Космоса, космическата надпревара и бъдещето на туризма в орбита, програмите на Space Academy може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
grainis
преди 2 години
Една от целите на Зеления Трилионен Фонд - https://green-trillion.alle.bg , е да финансира една нова Българска Космическа Програма - https://bgspace.alle.bg , за създаване на свръх-евтин Български Имплозионен Космически Кораб - https://spaceship.alle.bg , както и Орбитална и Лунна Станция - https://asteroid-mining.alle.bg , в рамките на 10-20 години .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
а децата междувременно ше плюскат чипсове и кола , ше дебелеят и развиват диабета ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
На гол тумбак - чифте пищови.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още