IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Армин Лашет: Китай е партньор, не само системен съперник

Ако говорим за "ограничаване" на Пекин, трябва да се запитаме дали имаме нужда от нов противник, коментира лидерът на християндемократите в Германия

18:33 | 21.06.21 г. 3
<p>
	Армин Лашет. <em>Снимка: Liesa Johannsen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Армин Лашет. Снимка: Liesa Johannsen-Koppitz/Bloomberg

Армин Лашет, лидерът на християндемократите, който се очаква да стане следващият канцлер на Германия, предупреждава за опасностите от нова студена война срещу Китай, като се съгласява с Ангела Меркел, че Пекин е не по-малко партньор, отколкото системен съперник.

Лашет говори пред Financial Times след първото официално пътуване на американския президент Джо Байдън до Европа, което бе доминирано от предупреждения за предизвикателството, което Китай поставя пред Запада. Байдън даде ясно да се разбере, че иска да работи със съюзници, за да ограничи амбициите на Китай.

В широкообхватно интервю Лашет, лидер на германския десноцентристки Християндемократически съюз, предполага, че много хора в Европа са скептични към острото отношение на Байдън към Пекин.

„Въпросът е - ако говорим за „ограничаване“ на Китай, това ще доведе ли до нов конфликт? Имаме ли нужда от нов противник?“, коментира Армин Лашет. „Европейският отговор е предпазлив, защото, да, Китай е конкурент и системен съперник, има различен модел на общество, но също така е и партньор, особено в неща като борбата с изменението на климата“, допълва лидерът на християндемократите.

Лашет също призовава Русия да бъде извадена от „студа“, като казва, че Западът трябва да се опита да „установи разумни отношения“ с Москва. "Игнорирането на Русия не е послужило нито на нашите, нито на американските интереси", казва той, като хвали решението на Байдън да се срещне с руския президент Владимир Путин в Женева миналата седмица.

Остават само три месеца до изборите в Германия, след които сегашният канцлер Ангела Меркел ще напусне поста. Социологическите проучвания показват, че християндемократите, водени от Лашет, ще спечелят, въпреки че се изправят пред силно предизвикателство от опозиционните Зелени. Един от възможните резултати е коалиция на Християндемократическия съюз и Зелените с канцлер Лашет.

По време на интервюто той демонстрира, че ще има приемственост с политиките на Меркел. Двамата имат много различни лични биографии, но „по основните въпроси винаги се споразумявахме“.

Изглежда, че една област на споразумение е Китай. Меркел често е обвинявана, че смекчава критиките си към китайските нарушения на човешките права от страх да не навреди на интересите на германските компании, работещи в Китай.

Лашет казва, че Германия никога не трябва да се отказва от разглеждането на „критични въпроси“. „Не съм сигурен обаче, че винаги публичното говорене, високо и агресивно, за положението с правата на човека в дадена държава наистина води до подобрения на място“, добавя той.

„Често можете да постигнете повече в областта на правата на човека, като разглеждате въпроси в частни разговори с лидери на други държави, отколкото като говорите за това на пресконференции“, коментира той.

Този мек подход би могъл да създаде потенциален сблъсък със Зелените, които са много по-нетърпеливи да отправят публични предизвикателства към Китай заради репутацията му в областта на правата на човека, както и напрежението с администрацията на Байдън.

Твърдата позиция на Байдън към Китай беше ясно демонстрирана по време на европейското му пътуване. В комюникето на срещата на върха на Г-7 той критикува Пекин заради правата на човека, търговията и липсата на прозрачност по отношение на произхода на пандемията от коронавируса.

Запитан дали смята, че Байдън се опитва да въвлече Европа в нова студена война, Лашет казва, че американският президент е прав да разглежда Китай като „едно от най-големите предизвикателства за нас, например за новите технологии“ и да иска да „укрепи сътрудничество между демокрациите”. Той допълва обаче, че Западът трябва да се противопостави на превръщането в манталитет на студената война, когато става въпрос за геополитическата конкуренция с Китай.

„XXI век е много различен и призмата на това как е изглеждал светът преди 1989 г. предлага ограничени съвети. Имаме многополюсен свят [сега] с различни участници“, добавя той.

Лашет настоява обаче, че няма да е мек към Пекин. „Бих се опитал да утвърдим нашето партньорство, където е възможно, и в същото време да изясня какво очакваме от Китай: да приеме реципрочност, да приеме многостранност и да зачита правата на човека“, казва той в интервюто.

По отношение на Русия Лашет посочва, че винаги е настоявал анексирането на Крим да е „неприемливо“ нарушение на международното право, но казва и че Русия, член на Съвета за сигурност на ООН, не трябва да бъде пренебрегвана или омаловажавана. Той оспорва например охарактеризирането на Русия като „регионална сила“ от бившия американски премиер Барак Обама. Според него това е една от причините за нарастващото напрежение между Москва и Запада през последното десетилетие.

„Това е най-голямата държава в света, ядрена сила“, коментира Лашет и допълва, че подходът на Байдън - възстановяване на посланици, определяне на Русия като „велика сила“ и „приемане на Русия сериозно като събеседник“, изпраща „много важен сигнал“.

Армин Лашет защитава и проекта за газопровода "Северен поток 2" на руския държавен гигант „Газпром“ за доставка на природен газ директно в Германия от Русия през Балтийско море. Според него Германия ще се нуждае от повече газ, тъй като постепенно премахва ядрената енергия и въглищата.

Той обаче отправя и предупреждение за Москва. Газопроводът „не трябва да се превръща в геополитически инструмент срещу Украйна“, посочва той. „Интересите на Украйна трябва да бъдат защитени. Ако руснаците не се придържат към това, основата на сделката за „Северен поток 2“ ще престане да съществува“, казва лидерът на християндемократите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Achtung
преди 2 години
Когато говорим за Китай, трябва да имаме на предвид, че това е най-големия пазар на нови Порше, Мерцедеси, БМВ, Ауди и Фолксваген, по-голям от целия ЕС и по-голям от САЩ. Без печалбата от този пазар, прехода към електрификация ще е невъзможен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
За пари и майка си ще продадат швабите.Безкрайно лицемерни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
тъъъпанар... Китай е противник, без значение дали го искаш или не....ако не можеш да го видиш, значи мястото ти не е там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още