IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лийдът от 4 параграфа

Кои са задължителните за една добра статия елементи?

16:28 | 17.06.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;<a href="https://unsplash.com/@markuswinkler">Markus Winkler</a>&nbsp;o &nbsp;</p>

Снимка: Markus Winkler o  

Статиите на добрите медийни организации имат структура, неизменна като правилата, които управляват сонетите и симфониите. Структурата започва с лийда, a идеалният лийд е такъв с четири параграфа. Именно това бе в основата на четвъртата лекция на главния редактор на Investor.bg Бойчо Попов в като част от втория сезон на "Академия за финансови анализатори".

Ето кратко ръководство за това кои сa тези четири елемента: 

Тема. Тя се състои от два поделемента: какво и защо, или понякога какво и какво от това?

Тук поставяме информацията, която ще предостави историята. Статиите за икономическите показатели, корпоративните резултати и пазарите трябва да предават усещане за посока: нараства, спада или се променя малко. А т. нар. „Защо“ обяснява информацията. Това създава разказ, който ще бъде подкрепен с подробности и цитат.  

Вторият параграф са подробностите. Предоставете останалата част от информацията, която подкрепя темата или предоставя съществени факти, като статистически данни от икономически отчет или финансов отчет на фирма, местоположението на обекта или представянето на референтен актив или индекс.

Третият параграф е цитат - изявление на обикновен български от орган, който предоставя подкрепа за тезата или темата. Това дава на читателя повече увереност относно достоверността на историята. Ако цитираният има финансов интерес от темата на статията, задължително го споменаваме. 

А четвъртият параграф, наречен „ядка“ или „космически параграф“, обяснява защо хората трябва да се интересуват от една статия, дори ако нямат пряка връзка с нейната тема. Параграфът с ядката предоставя контекст и перспектива, които правят историята лесна за разбиране и интересна за по-широк кръг читатели. Как се отнасят днешните новини към миналото и бъдещето? Какво може да се случи в резултат на случилото се?

Как се подреждат тези параграфи, какво е важно при писането им и конкретни примери вижте във видеото. 

Откритите лекции са част от втория сезон на "Академия за финансови анализатори". В рамките на седем седмици проектът ще предостави на всички желаещи да се развиват в областта на журналистиката достъп до серия от безплатни онлайн лекции, които ще бъдат водени от едни от най-добрите бизнес журналисти в страната. Те ще се провеждат всеки четвъртъкот 11:00 часа и ще могат да се проследят н на живо във Facebook страниците на Investor.bg и ВУЗФ, както и на сайта Investor.bg

 
 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
dzk
преди 2 години
"лиид" е умението на даден индивид, представящ се за дЖурналист, да ползва неумело услугата Google Translate, за да се опита да покаже бляскави научни и ментални умения, като представя случайно намерен текст в дебрите на Интернет за гениални свои прозрения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
IQ96
преди 2 години
Кво ще рече лийд?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още