IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Путин е прав за лошите отношения между САЩ и Русия

Според него обаче лошите отношения са по вина на Москва

18:36 | 13.06.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джо Байдън в по време на срещата на Г-7.&nbsp;<em>Снимка: Getty</em></p>

Джо Байдън в по време на срещата на Г-7. Снимка: Getty

Американският президент Джо Байдън заяви, че руският му колега Владимир Путин е бил прав, като е казал, че отношенията между страните им се намират в лошо състояние.

„Той е прав, това е ниска точка“, каза Байдън в неделя, по време на пресконференция след края на срещата на Г-7 във Великобритания.

Според него обаче лошите отношения са по вина на Русия, обвинявайки отново Кремъл в намеса в американските избори, кибератаки и други. Байдън също така обвини лично Путин за кибератака, но не уточни коя точно.

„Проверих го, имах достъп до цялата разузнавателна информация. Той е бил замесен в тези действия“, заяви Байдън. „Това не е състезание кой може да се представи по-добре на пресконференция, да се засрамваме един друг“, допълни той.

През април администрацията на американския президент наложи нова порция санкции срещу Русия заради опит за намеса в изборите през 2020 г. и атаката срещу SolarWinds Corp., която доведе до проблеми в системите на няколко американски държавни агенции.

Байдън обаче изрази надежда, че може да се намерят области, в които САЩ и Русия могат да си сътрудничат, като например бежанците от Сирия.

По-рано Владимир Путин заяви в телевизионно интервю, че основната цел на неговата среща на върха идната седмица с Байдън ще бъде установяването на личен контакт и пряк диалог, както и създаването на механизъм за развитие на бъдещи отношения.

Той също така посочи, че има място за сътрудничество по въпросите на опазването на околната среда.

Руският президент също така заяви, че срещата на 16 юни може да помогне за създаването на условия за обсъждане на въпроси за сигурността между двете държави, както и че той би обмислил екстрадирането на предполагаеми киберпрестъпници само ако и САЩ направят същото.

Двамата лидери ще се срещнат идната седмица в Женева на фона на високо напрежение заради различни въпроси, като спазването на човешките права, киберсигурността, руското военно присъствие в Арктика и др.

Байдън добави, че откровената дискусия на четири очи ще е най-добрият начин двамата с руския президент да обсъдят противоречията и възможните сфери на взаимодействие. „Зная, вие не се съмнявате, че ще бъда много откровен с него, що се отнася до нашите загрижености. Ще разкажа как е минала срещата от моя гледна точка, той ще разкаже за нея от своята. Но не ми се ще вниманието да се пренасочи към това дали сме си подали ръце и как сме застанали", посочи американският лидер, цитиран от БТА.

Президентът на САЩ нарече приключилата среща на върха на Г-7 във Великобритания „изключително изпълнена със сътрудничество и продуктивна“. Той повтори, че „Америка се завръща“, както вече бе заявявал по време на сегашната си първа обиколка в чужбина като държавен глава, предаде Франс прес.

Мисля, че постигнахме напредък във въстановяването на американския авторитет сред нашите най-близки приятели, заяви президентът, цитиран от Асошиейтед прес. „Всичко около масата осъзнаваха и осъзнават предизвикателствата, срещу които сме изправени, и отговорността, която носят нашите демокрации“, добави президентът на летището в Нюкий, Югозападна Англия, преди да отпътува за среща с кралица Елизабет Втора в замъка Уиндзор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
той Жо може да е имал верно meeting с Ленин, оня вътре му е набор и 100% е казал на съратниците си в отвъдното да гласуват за набора ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
Ох, Джо, Джо! Сетила се Мара да се побара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
цензурата на инвестора е поверена на лице , с незавършено основно / през демокрацията / образование ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 4
0pk
преди 2 години
Е все един чип ще му сложат те да не го загубят, ама да не го намерят фиркан да си бъбри с Ленин в мавзолея :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
aнaли не е нецензурна дума. Архив ли да напиша? Друго е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Споко, дядя Вова ще му укаже правият път.към *** на историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
Джо Байдън се загуби по време на срещата на Г-7.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още