IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакваният растеж на БВП в България е по-нисък от средноевропейския

Не знаем какво е реалното състояние на фискалния резерв, коментира финансистът Юлиан Войнов

16:46 | 16.05.21 г. 5
Очакваният растеж на БВП в България е по-нисък от средноевропейския

Тази седмица излезе пролетната макроиномическа прогноза на Европейската комисия за икономическия растеж в страните членки на Европейския съюз. Според прогнозите растежът на БВП на България се повишава до 3,5% за 2021 г., като през 2022 г. се очаква да се ускори до 4,7%. Този очакван растеж на БВП в България е по-нисък от средноевропейския, който тази година 4,2%, нашият е 3,5%“, коментира Юлиан Войнов, финансист, в ефира на предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

Като посочи, че пролетните икономически прогнози на ЕК са направени за всички страни на база на усвояването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, гостът обясни, че има голяма доза условност в тях. 

От думите му стана ясно, че България е на последно място в класацията на ЕК за икономическия растеж на европейските страни, които излизат от кризата.

"Пред нас са всички бивши социалистически държави – Румъния с 5,1%, Унгария и Словакия с 5% икономически ръст. Зад нас са само Естония, Чехия и Литва", добави още гостът.

Предишното правителство не публикува средносрочната бюджетна прогноза. Те подадоха Конвергентната програма 2020-2023 г. в края на месец април. Там са показани цифри и числа, които се разминават от това, което е заложено в настоящата макрорамка, върху която се изпълнява настоящия бюджет. Така ние не знаем какво е реалното състояние на фискалния резерв. 

"Според прогнозата в Конвергентната програма се говори за бюджетен дефицит в размер на 5,6% на изчислена основа. Тя е с 0,6% по-висока, отколкото е заложена в макрорамката за настоящия бюджет в размер на 5%. Бюджетният дефицит е по-голям, отколкото смятаме", коментира финансистът. 

„Очаквам служебното правителство да направи задълбочен анализ на реалното състояние на държавата. Най-вероятно програмите за подпомогане на бизнеса ще продължат. Не очаквам резки промени от правителството“. 

Юлиан Войнов коментира, че таванът на финансовия дълг е 4,5 млрд. лв., като към настоящия момент са изразходвани от разрешения размер 800 милиона лв. "Според последните данни фискалният резерв е над 8 млрд. лв.", добави финансистът.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 2 години
В Европейският съюз е с подсигуряващ неограничени щети държавно ползване на евра.Политиците, банкерите и другите сме жертви на неправилна парична политика.Ако не е злокобната парична процедура, държавите от еврозоната нямаше да имат сегашни дългове.Защо Европейският съюз е със съдбовна парична грешка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
pif79
преди 2 години
Е, бяхме и с един от най-ниските спадове на БВП за миналата година. Така че има известно основание и ръстът да е от най-ниските. И това даже и без да се отчита политическата криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
KMETA
преди 2 години
Очакваният растеж на БВП в България е по-нисък от средновековния.Знаем ама ко да праим???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
Сакън, хората вярват в прогреса и евроатлантическите ценности.Не им разваляй победният устрем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
redcretin
преди 2 години
Тепърва ще разберете че сте фалирали за пореден път - тъкмо на входа на ЕРМ2, идеален момент за хиперинфлация :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още