IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изцяло електронните рецепти се отлагат за 1 юни

До края на май ще се работи и с хартиени, и с електронни рецепти

14:06 | 05.05.21 г. 5
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Въвеждането на изцяло електронни рецепти се отлага отново – този път до края на май. От 1 юни тази функционалност на електронното здравеопазване трябва да работи. Това съобщи след разговори в Министерството на здравеопазването зам.-министърът в оставка Бойко Пенков.

При предходното отлагане на е-рецептите причината беше липсата на софтуерна готовност сред аптеките. Сега той посочи, че аптеките са почти готови да изпълняват електронни рецепти, но болничните заведения все още не са напълно готови.

Ето защо до края на май ще се работи и с хартиени, и с електронни рецепти. След това ще се премине към работа изцяло само с електронни рецепти. По думите на Бойко Пенков това ще е последното отлагане на въвеждането на изцяло електронни рецепти. 

Той обясни, че болничната система още не е готова, тъй като при сега действащата нормативна уредба издадената от болница е-рецепта не може да бъде изпълнена в аптека.

„Това ни накара да отложим до 31 май стартирането само на електронни рецепти в България, за да можем да дадем възможност на хората в болниците в страната да въведат необходимия софтуер и да бъдат обучени хората, които ще издават електронните рецепти”, обясни Пенков.

„Това е един процес, който в България дълго се отлагаше. Така че положителното е, че това ще се случи“, заяви председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

Електронните рецепти бяха стартирани от началото на годината с идеята да функционират напълно от началото на май. Заради липсата на софтуерна готовност сред аптеките към националната здравна информационна система обаче се очерта ново забавяне.

Е-рецепти досега издаваха само в някои по-големи аптеки в страната. Затова здравното министерство удължи срока, в който може да действат и хартиените рецепти до края на април, а сега – до края на май.

Новият срок за пълното им въвеждане е 1 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
защо да преигравам ? ... статията казва това, аз лично не съм ползвал тази услуга все още. Коментара ми беше по скоро на общо основание към цялото електроно правителство дето започна когато Мутрата беше главен секретар... и после имаше тройна коалиция и още 12 години мутренско иго.... и още нищо.И камара пари потънаха покрай това....Ще споделя обаче нещо от личен опит... между две работи имах месец два пауза... и си плащах здравните сам.. отидох на лекар и той ми вика ти си неосигурен... кво се оказа... двете системи си говорят само ако трябва да ти спрат павата, но НЕ и ако трябва да ти ги възстановят.След като лекарката направи справка и в НАП и видя че съм осигурен.. тогава ме обслужи... та питам там съм отишъл да се лекувам или да си правиме справки по държавните агенции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 2 години
Преиграваш пак :) без да адвокатсвам на никого.Преди 30 мин карах майка ми до аптеката да си вземе лекарствата изписани с електронна рецепта тази сутрин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
dnp_m
преди 2 години
Електронна рецепта може, но електронна бюлетина не може. По тази причина 2мирд потънаха в няколко шкафа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 2 години
не виждаш ли че всеки опит за нещо електронно се саботира от мутрите на герб ! та на въпроса ти... ще има след като разкараме крадливат мутра!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
A изцяло електронни здравни книжки кога? Или се притеснявате, че така по-лесно ще се вижда кой лекар, какво е правил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още