IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа - един от големите двигатели на обезлесяването на Земята

Огромното търсене на всичко на Стария континент е причина за изсичането на големи площи тропически гори

16:32 | 17.04.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейското търсене на всичко - от шоколад до соя и говеждо месо, превръща континента във втория по големина двигател на обезлесяване на тропически гори след Китай, сочи нов доклад.

Това вероятно ще добави муниции към усилията на ЕС за справяне с внасяното обезлесяване с предложение, което трябва да се появи през юни, пише в доклад на Politico, цитиран от БГНЕС.

Вносът на ключови стоки от ЕС е свързан със загубата на около 3,5 милиона хектара тропически гори между 2005 и 2017 г., сочи доклад, изготвен от WWF. Това е отговорно за емисиите на повече от 1,8 милиарда тона CO2 - около 40 процента от годишните емисии на парникови газове в ЕС.

По-голямата част от обезлесяването на тропическите гори, предизвикано от ЕС, идва от консумацията на соя и палмово масло, според данни от програмата Trase на стокхолмския Институт за околна среда, използвани в доклада.

„Когато говорим за това, това не е соята, която поръсвате като соев сос върху салатата си“, каза Анке Шулмайстер-Олденхов, старши служител по горската политика в WWF и водещ автор на доклада, отбелязвайки, че „80% от соята, която използваме, всъщност се използва за храна на животни."

Осем държави от ЕС - Германия, Италия, Испания, Обединеното кралство, Холандия, Франция, Белгия и Полша - са отговорни за три четвърти от обезлесяването на земята, обвързано с вноса между 2005 и 2017 г., показват данните. Германия носи вина за обезлесяването на 43 700 хектара годишно. В класацията присъства и България, макар и със скромните 2800 хектара. По този показател сме изравнени с Чехия и Австрия.

Европейската комисия работи по предложение, което ще изисква фирмите да доказват, че веригата им за доставки е чиста.

„Тук не говорим за забрана,... но гарантираме, че продуктите, които пускаме на пазара, отговарят на определени критерии от гледна точка на околната среда и правата на човека“, каза Шулмайстер-Олденхов.

Европейския парламент, съвместно с неправителствени организации, иска законодателството да обхващат не само гори, но и други богати на биологично разнообразие екосистеми като влажни зони и савани. Докладът на WWF предупреждава, че „търсенето в ЕС може да е причина за преобразуване на други по-малко разглеждани екосистеми.“

Този мащаб на търсенето в ЕС обаче означава, че новите правила за надлежна проверка могат да бъдат двигател на промяната, казва Саймън Багер, доктор на науките в Института за земя и живот в Католическия университет в Льовен. Той даде пример с какаото - ЕС е най -големият производител на шоколад в света .

Последна актуализация: 07:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
пържолите от епруветки - лабораторни , а пък био храните ше са от фермите за скакалци , както любезно ни ракламира инвесторчето ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
pinoccio
преди 2 години
Green Deal - ще караме тролеи, за да не замърсяваме, ще въртим перки, ще печем солари по пустините, ще боцкаме земята за геотермали. Ама няма да остане нито едно дърво, за да има пържоли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още