IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулацията на социалните медии: Време е за актуализация!

Вярно е, че държавите настояват за по-близък поглед в механизмите на социалните медии, но само това няма да е достатъчно

18:24 | 07.04.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Ваксината срещу коронавируса съдържа микрочип, радиацията от мобилните телефони и 5G разпространяват вируса, а големият план зад всичко това е начертан от Бил Гейтс. Кризата с коронавируса отново показа ясно, че социалните мрежи се превърнаха в източник на полуистини и конспиративни митове. В цифровото пространство дезинформацията достигна ново измерение.

Facebook, Youtube и другите компании трудно могат да се справят с изтриването на лъжите и езика на омразата. Ето защо може би е правилно правителствата по света да настояват за преглед на механизмите на платформите.

Но за да регулира ефективно социалните медии и в същото време да избягва нежеланите странични ефекти, всяка една държава ще трябва в същото време да развие техническа компетентност, защото настояването за разкриването на алгоритмите само по себе си е малко полезно.

Фактът, че теориите на конспирацията, полуистините и други глупости се разпространяват толкова бързо, е свързан с механизмите на социалните медии: емоциите осигуряват максимален обхват - колкото по-разнопосочни и на различни полюси, толкова по-добре.

С други думи: бизнес моделът на Facebook допринася за поляризацията на обществото въпреки всички твърдения за противното. А това е доказателство и за това, че систематичният подход към регулирането, който надхвърля заличаването на отделни публикации в отделните социални мрежи, е по-важен.

Материята обаче е сложна. Алгоритъмът не е механичен продукт, който винаги работи по същия начин - като например дизеловия двигател. Неговата функционалност зависи изключително от използваните данни. Така изискваното напоследък разкриване на алгоритмите няма да е достатъчно. Необходим е също систематичен и непрекъснат анализ - и следователно много добро и задълбочено технологично разбиране.

А това не става без данни. Ето защо е важно Facebook, Google и Twitter да бъдат задължени да предоставят на властите и изследователските институции обширна информация - разбира се в съответствие с правилата за защита на данните, което не прави целия процес по-лесен. Това обаче е единственият начин да се разбере докъде и как точно се разпространяват фалшивите новини, кои потребители ги разпространяват и кои организации пускат реклами за тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
ще карат по памет ... :))) .. докато не ги баннат и тех , и светът ще стане едно по-чисто и свежо място ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мъка за двата копейнишки трола под мен, ще спрат източниците на фейк нюз и зловредна пропаганда, ами сега?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Регулацията на социалните медии: Време е за актуализация! А защо не за: RESET !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
Бойчо , айде като е теория на конспирациите , да ни светнеш за били инжекцията и каменните му скрижали , дето пише че на света трябва да има не повече от 500 милиона човеци ... от там да почнем ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още