IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Банките все още не са усетили пълния ефект от кризата

Основният проблем, който предстои, е свързан с вълната от фалити, предупреждават централните банкери

18:13 | 15.01.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Пълният ефект на коронакризата върху банките от еврозоната все още не е усетен, тъй като политическата подкрепа досега маскира загубите, предупредиха няколко от членовете на управителния съвет на Европейската централна банка, цитирани от Bloomberg.

„Кризата не е приключила и нейното икономическо въздействие все още ще се проявява“, каза ирландският банкер Габриел Махлуф. „Банките от еврозоната вероятно ще бъдат изправени пред значителни загуби и допълнителен натиск върху и без това слабите си възможности за рентабилност. Те трябва да бъдат „изключително предпазливи“ при разпределяне на дивиденти, като гарантират, че техният капитал е в състояние да поеме тези загуби", добави той.

Махлуф говори заедно с няколко свои колеги от Управителния съвет, включително литовския гуверньор Витас Василяускас, който също предупреди за подобни рискове. Коментарите отразяват по-голямо безпокойство по отношение на перспективите, отколкото изрази президентът на ЕЦБ Кристин Лагард тази седмица.

„Основният проблем, който предстои, е свързан с вълната от фалити“, каза Василяускас и добави, че в Литва банкрутите са намалели с 50% през миналата година. „Това означава, че можем да очакваме голямо увеличение тази година. Този риск е много важен“, коментира банкерът.

Ключово предизвикателство е, че компаниите, подкрепени от редица държавни мерки през 2020 г., биха могли да се окажат в уязвимо финансово положение, когато тези програми бъдат отменени. Това ще окаже натиск върху банковата система, която също получи капитали и ликвидност от регулаторите.

„Въпреки че оставам прекалено оптимистичен по отношение на средните перспективи, страхувам се, че белезите от пандемията ще бъдат по-видими през 2021 г.“, каза гуверньорът на гръцката централна банка Янис Стурнарас. „Мораториумите върху плащанията по кредити и мерките за фискална подкрепа предотвратиха огромни неизпълнения от страна на заемополучателите през 2020 г.“, заяви той.

Кипърският гуверньор Константинос Херодоту от своя страна добави, че ефектите върху банковата система може да се усетят през следващата година, тъй като „резултатите от пандемията по отношение на въздействието върху заемите и кредитния риск ще станат ясни през 2021 г.“

Управителят на италианската централна банка Игнацио Виско също предупреди, че щетите за банките зависят от състава на техните кредитни портфейли, което означава, че най-големите кредитори може да не са най-големият проблем за финансовата стабилност.

„Малките и средните банки може да са тези, които ще пострадат най-много от икономическите последици от пандемията“, предупреди той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Недумай!Ами ЕЦБ за какво е? За украса на кризата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Недумай!Ами ЕЦБ за какво е? За украса на кризата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 3 години
Нещо са се объркали .В България цари неописуем оптимизъм от брокерски агенции за недвижими имоти,банки ,кредитни посредници,и строителни лобита,възход,кредити на калпак в най -голямата криза,здравна и икономическа ,всичко е цветя,рози и кокичета ...България криза не я ловяла..така каза Станишев след срива 2008 година в САЩ!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още