IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще ограничат ли пандемията предложените по-строги мерки у нас?

Новите мерки ще намалят натиска върху здравната система, но с не повече от 15-20%, смята микробиолог

10:37 | 24.11.20 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Предложените по-строги мерки няма да ограничат пандемията от COVID-19 у нас. Това заяви доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология на БАН по bTV. Според него достатъчно европейски държави вече са въвели пълен „локдаун“ и въпреки това показателите им не са променени драстично.

Той даде пример с Франция, Испания и Великобритания, където заболеваемостта е изключително висока въпреки мерките, и Швеция, където цифрите са доста по-оптимистични, но строги ограничения няма.

„Познавам много лекари на първа линия, които до един подкрепят моето мнение. Не става дума за самодейна идея или партизанщина, само и само да се обявим против мерките на правителството. Идеята, че едно такова затваряне ще спре контактите между хората е наивно“, заяви проф. Чорбанов.

Микробиологът уточни, че предложените ограничения ще намалят натиска върху здравната система, но не с повече от 15-20%.

Според него не можем да се скрием от вируса, защото това е инфекция, предавана по въздушно-капков път. Той прогнозира, че до няколко месеца голяма част от населението ще се е срещнала с COVID-19, като много дори няма да разберат. 

Проф. Чорбанов добави, че здравната система трябва да е по-добре организирана, за да се справи с пандемията.

Относно ваксината срещу COVID-19, проф. Чорбанов обясни, че препаратът трябва да се приложи с приоритет на рисковите групи – медици и възрастни хора. „Всеки, който се ваксинира през следващите месеци, с регистрираните по бързия начин ваксини, ще знае, че участва в клинично проучване. Той ще бъде човекът, който ще даде данни за ефикасността“, обясни още той.

Българския лекарски съюз (БЛС) категорично подкрепя предложените от министъра на здравеопазването нови мерки за ограничаване на пандемията у нас. Това обяви председателят на д-р Иван Маджаров. „Ясно е, че само със самосъзнание няма да стане. Разум няма нито в обществото, нито във властта. Ако сега не се приемат предложенията на министъра, това означава, че приемаме медиците точно като жертвени агнета", каза медикът.

Маджаров подчерта, че в момента опасността за българските лекари и останалите заети в системата е изключително голяма. Той посочи, че над 60% от българските лекари са на възраст над 50 години, което означава, че не повече от 15 хил. са младите медици, които биха могли да издържат битката с COVID.

По темата с бавещите се обещани електронни направления председателят на БЛС каза, че вече месеци наред институциите си разменят документи.

Не можем да очакваме за десет дни да се промени смъртността заради наложените мерки, коментира по БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

След като имаме честота от над 40% заразени последните седмици, това значи, че в популацията това е устойчива цифра. Ако правим повече или по-малко, то винаги около 40% от изследваните са положителни, което значи, че това е честотата сред останалата част от населението и при такава висока честота спирането на процеса на разпространение е много труден. Трябва над 99% от хората да спазват мерките, а това не се случва, каза той.

Според него причината да сме в челните редици по смъртност, е поведението ни и отношението ни към този проблем, защото нямаме единност. Ако всички са спазвали мерките, ефект е можело да има в рамките на седмица, до десет дни.

Пулмологът допълни, че при учениците е важно да се ограничат контактите между децата, а това дали ще се случи, след като се прекратят присъствените учебни занятия, не е ясно.

Пулмологът заяви, че около седмица след като се приложат ефективно дадените мерки, трябва да започне да се измерва честотата на контактите, например в спешната помощ - защото това са едни от първите индикатори, които ще се променят.

"Параметърът смъртност ще се промени най-бавно и не можем да очакваме в следващите десетина дни да се промени смъртността от тези мерки. Тя ще почне да се променя в рамките на около две седмици. Тези мерки винаги имат отложен ефект върху някои от параметрите, по които се наблюдава пандемичният процес", каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 1
cyclop
преди 3 години
Не ми се четат рекламните страници на производители, които обявяват извадка от 0.3% от изследваните за "успех". Ако си чувал за mRNA ваксина, прилагана вече от няколко години, може просто да споделиш. А тревогите си остават без отговор, дори да ги затрупаш с половин метър рекламни брошури. -Напълно нова, неизползвана технология на ваксината; -Неописуемо съкратен, непознат в историята срок за създаването и пускането; -намеса във функции на организъма по начин, който може да доведе до непредсказуеми последици; -изключително силни финансови и политически стимули за бързото разпространяване на продукта;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
да съм ти дал линк към pfizer ... ?! във всеки от линковете има кратко с няколко реда кое как са направили ... първо виж и после пиши ... не коментирам нито pfizer нито johnsn&johnson нито coronaVak нито спутник5 ... в sanofi работят над 100 000 човека , инвестират над ?6млрд годишно в R&D ... в astrazeneca работят над 57 000 човека , инвестират над $12млрд годишно в R&D ... това е елитът на фармацевтичната наука в Европа , дръжте се сериозно ... :)))пиша за УТВЪРДЕНИ от десетилетия ЕВРОПЕЙСКИ производители на ваксини с които си ваксиниран ти , аз , децата ни ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
cyclop
преди 3 години
Кажи ми коя утвърдена mRNA ваксина е на пазара в момента? От тези, утвърдените от десетилетия? За подигравката на ФАЙЗЕР с "94% ефективност", базирана на случаен резултат от по-малко от 200 души, дори не знам какво да кажа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
astra zeneca : https://***.astrazeneca.com/media-centre/press-releases/2020/azd1222hlr.htmlsanofi : https://***.sanofi.com/en/about-us/our-stories/sanofi-s-response-in-the-fight-against-covid-19европейските производители . всяка година произвеждат милиарди дози ваксини за каквото се сетиш . как мислиш , дали ще си прецакат името за да пуснат недоизработен продукт , като например спутник5 или coronaVac на китайците ... ?! работят по утвърдени от десетилетия технологии ... кое те притеснява ... ?! аз вчера търсих специално за техни ваксини по принцип какви има докладвани проблеми в дългосрочен аспект , рових по разни медицински сайтове ... ами няма ... !! всичко е пречистено на макс !! единствено , ако имаш атопични(алергии) изразени реакции към нещо определено , трябва да се внимава и да искаш консултация със специалист ... това е !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
petsto
преди 3 години
Държавните служители не СИ вдигат заплатите. На тях ИМ ГИ вдигат... Т. е., стараят се ЛЕГАЛНО ДА ГИ ПОДКУПЯТ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
cyclop
преди 3 години
Всеки, който се ваксинира през следващите месеци, с регистрираните по бързия начин ваксини, ще знае, че участва в клинично проучване. Той ще бъде човекът, който ще даде данни за ефикасността,Това ако не ви убеди да се ваксинирате, просто не знам какво ще е! Напълно нова, неизползвана технология на ваксината; Неописуемо съкратен, непознат в историята срок за създаването и пускането; намеса във функции на организъма по начин, който може да доведе до непредсказуеми последици; изключително силни финансови и политически стимули за разпространяването на продукта; сваляне на отговорност от производителя за възможни последици;И сега ви дават възможност да се включите в БЕТА-Тестването! БЕЗПЛАТНО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
FNM
преди 3 години
Професор в БАН...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
abdul
преди 3 години
ако е така, то трябва умните и грамотни кадри от бизнеса да отидат в администрацията. само така може да си вдигнем държавата :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 3 години
Отговора е не,мисля че е време да има събуждане на национално ниво и това правителство да поеме отговорност и за пандемията и за икономическия срив.Също така да се търси орговорност за вдигането на заплати в бюджетния сектор.Не е нормално стотици хиляди да остават без работа ,а държавните служители да си вдигат заплатите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още