IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Людмила Елкова: Необходимият дълг за догодина ще е по-висок от предвидения

В Бюджет 2021 има завишени разходи, за които няма обяснение, посочи бившият заместник-министър на финансите

23:40 | 28.10.20 г. 1
Людмила Елкова: Необходимият дълг за догодина ще е по-висок от предвидения

Според нея 3% намаление на БВП в прогнозата на Министерството на финансите при условие на пълно възстановяване и без очаквания за следващи сътресения, каквато беше юлската прогноза, е несериозно. 

Елкова е на мнение, че втора вълна от коронавирусна пандемия ще промени прогнозите за развитието на българската икономика в следващите две години, затова и тя смята, че така направеният бюджет за догодина е „разочароващ“.

“Има опасност България да премине към дългове, увеличаващи се всяка година. Заложената макрорамка в проектобюджета за 2021 г. може да не се окаже вярна”, предупреди Елкова.

Тя очаква, че дългът, който ще е необходим за догодина, по всяка вероятност ще бъде много по-висок от предвидения.

Финансистът смята, че може да се очаква актуализация в рамките на следващата бюджетна година. Елкова посочи, че не е достатъчно времето да се обсъждат евентуални промени в макрорамката на финансовия закон.

Според нея бюджетът на правителството за следващата година не може да бъде определен като антицикличен, насочен към справяне с последиците от коронакризата.

“Мерките, които са в резултат на пандемията и бяха обявени още пролетта, не сработиха добре. Там обаче няма някакви подобрения. Вместо това виждаме супер завишени разходи, за които няма обяснение защо са”, каза още Елкова.

Антикризисен ли е бюджетът за следващата година? Защо предвидените пари за детски помощи са само политика? Може ли да има дългосрочни щети върху пенсионното осигуряване с предложенията за промяна? Ще се изпълни ли приходната част в Бюджет 2021 г. с прогнози за намаляване на сивита икономика? Ще се стигне ли до преразглеждане на цифрите в бъдещия финансов закон на държавата? 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването "В развитие" гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Людмила Елкова: Необходимият дълг за догодина ще е по-висок от предвидения Ако имаше Комисия Калашников,нямаше да има въображаеми проблеми и въображаеми решения...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още