IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притеснена от слабото търсене, ОПЕК+ обеща да действа при нужда

Никой на пазара не трябва да има каквото и да е било съмнение в няшия ангажимент, заяви саудитският петролен министър

21:42 | 19.10.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Страните от ОПЕК и техните партньорки, известни заедно като групата ОРЕК+, обещаха в понеделник да предприемат мерки в подкрепа на петролния пазар на фона на притесненията, че втора вълна на COVID-19 ще свие още повече търсенето. В същото време това, както и плановете на картела за увеличаване на производството от следващата година, може да доведат до още по-голямо понижение на цените.

Саудитска Арабия, най-голямата страна членка на ОПЕК по производство, обяви, че без съмнение групата е отдадена на своето обещание да осигури подкрепа. В същото време трима източници от страни производителки обявиха, че е възможно плановете за увеличение на добива от следващата година да бъдат преразгледани, ако това бъде необходимо.

Руският президент Владимир Путин и саудитският принц Мохамед бин Салман проведоха два телефонни разговора миналата седмица. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че редовният контакт  необходим, тъй като пазарите са волатилни.

ОПЕК и страните партньорки, сред които е и Русия, намаляват добива от 2017 г. в опит да подкрепят цените и да намалят резервите си.

„Никой на пазара не трябва да има каквото и да е било съмнение в няшия ангажимент и нашето намерение“, заяви принц Абдулазис бин Салман при откриването на министерския надзорен комитет на ОПЕК+.

За момента ОПЕК+ намалява производството си с със 7,7 млн. барела дневно от 9,7 млн. барела дневно до август. ОПЕК трябва да намали понижението с още 2 млн. барела на ден от януари.

Цената на двата основни сорта петрол поевтинява по време на американската търговия. Минути след 21:30 ч. българско време международният бенчмарк Брент отписва от стойността си половин процент до 42,71 долара за барел. От своя страна американският сорт WTI изтрива 0,15% до 40,82 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 години
...Защо ги будалкан: Ами, защото пикът при петрола, изглежда, е история и следва плах и криволичещ но, тренд на свиване. Перманентен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 3 години
"Притеснена от слабото търсене, ОПЕК+ обеща да действа при нужда"....- При голяма или при малка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още