IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хайко Маас: Германия няма да се откаже от „Северен поток 2“

Газопроводът ще бъде завършен, въпреки че не е ясно кога, изтъкна германският външен министър

18:00 | 17.10.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Проектът за газопровод "Северен поток 2" ще бъде завършен, но все още не е ясно кога, заяви външният министър на Германия Хайко Маас в интервю за медийната група RedaktionsNetzwerk Deutschland, съобщава ТАСС.

"За нашата енергийна политика и енергоснабдяване взимаме решенията тук - в Европа", заяви той по повод критиките на Вашингтон към проекта. 

Газопроводът "Северен поток 2" предвижда строителство на две линии с общ капацитет 55 млрд. куб метра газ годишно от руското крайбрежие до Германия по дъното на Балтийско море.

Маас заяви, че Германия не планира да се отказва от диалога с Русия след отравянето на руския опозиционер Алексей Навални, тъй като Москва, по думите му, е нужна за уреждането на регионални конфликти.

Той не споделя мнението, че ако на президентските избори в САЩ на 3 ноември победи кандидатът на демократите Джо Байдън, в отношенията между САЩ и Германия "всичко отново ще бъде добре".

По-рано този месец Маас заяви, че американските санкции срещу проекта са неприемливи, изтъквайки, че според германската позиция подобни мерки са в разрез с международното право.

На 7 октомври стана ясно, че полският антимонополен регулатор UOKiK е наложил глоба от 7,6 млрд. долара на руската енергийна компания „Газпром"  заради „Северен поток 2". UОКіК cъщo е глобила със 100 млн. дoлapa ocтaнaлитe пeт ĸoмпaнии, финaнcиpaщи проекта.

Рекордната глоба оказва допълнителен натиск върху Москва по отношение на проекта, който е почти завършен. Полша  отдавна се противопоставя на изпълнението на „Северен поток 2". Причината – газопроводът ще задълбочи зависимостта на Европа от енергийните доставки на Русия, като застраши стабилността на Украйна, която служи като основен транзитен коридор за горивото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Малкия гном Митю "императора" се превъзбуди.Сега ще нахлузи тениската (размер S) с щампа на Пyтeтo с автомат и надпис Нас не догонят, ще налепи мазни кичури поголото теме и гордо ще обикаля цял ден парковете.А това, че газпромчето е поевтиняло 5 пъти за последните 12 години, не било важно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 9
zelka007
преди 3 години
според мен балтик пайп ще е готов и въведен в експлоатация преди да пуснат СП2 , като голяма доза вероятност има и EastMed да изпревари СП2 ... не знам на какво се крепи увереността на импа в този проект ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 3 години
А радост и възторг от к0зяшките *** не очакваш ли? Щото : " В этом году экспорт природного газа сократился в РФ почти на 50% в денежном выражении, следует из данных Центрального банка о платежном балансе. Аналитики уточнили, что мы вернулись к уровням, которые наблюдались несколько десятилетий назад."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 3 години
...въпреки че не е ясно кога..... императорът, да ни светнеш кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 8
Императорът
преди 3 години
Очакваме писъците на к0зяшките ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още