IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шаламанов: Не подписахме споразумение за 5G със САЩ, защото ни липсва визия

Българските оператори са закупили китайско оборудване на ниска цена, но това ни обрича, твърди бившият служебен министър на отбраната

22:35 | 16.10.20 г. 2
Шаламанов: Не подписахме споразумение за 5G със САЩ, защото ни липсва визия

Липсата на стратегическа визия е причината България да не подпише споразумението за 5G със САЩ - договаряне, което дава възможност за технологичен скок и независимост от Китай. Това мнение изказа Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната, председател на Надзорния съвет на Агенцията на НАТО за информация и комуникация, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria. 


„САЩ имат отправено предложение към всички страни в Европа за подписване на споразумение за 5G и в бъдеще за 6G. Изненадан съм защо България не го подписва, след като Естония, Полша, Унгария и много други са го подписали“, заяви специалистът. В изказването си дипломатът се позовава на дипломатическите усилия на Вашингтон пред европейските законодатели и лидерите в индустрията да използват западни компании - като същевременно избягват Huawei - за изграждане на центрове за данни и да предлагат инфраструктура за справяне с нарастващия прилив на информация и данни.  Huawel Huawel

„Нашите оператори са закупили китайско оборудване на ниска цена, но това ни обрича. Въпросът за технологиите е ключов. Ако иска технологичен преход, България трябва да има програма за нови технологии в сферата на отбраната и сигурността“, каза бившият министър на отбраната.

„Трябват ни лидери, които са лидери на технологичния преход“, каза още бившият служебен министър. 

Според госта стратегическите цели на България трябва да включват фокусиране върху младите хора, технологиите, технологичните лидери и върховенството на закона.


Шаламанов коментира и споразумениети за стратегическо сътрудничество между България и САЩ "Пътна карта 2020-2030", пояснявайки, че този документ включва пет приоритета - развитие на прозрачни ефективни отбранителни институции, оперативна съвместимост с НАТО, киберсигурност, общо повишаване на устойчивостта на инфраструктурата и фокус върху новите технологии.

„България трябва да има план за превъоръжаване, защото в противен случай рискува след пет-шест години да сме похарчили 10-15 млрд. лв., без да имаме пълния пакет от способности на най-високо технологично ниво“, каза още гостът.

Целия разговор може да видите тук! 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
markov
преди 3 години
Аман от " Експерти " като тоя шаламан !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
dnp_m
преди 3 години
Сега имаме една армия. След 15 млрд лв пак същата. За нищо не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още