IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България може да намали въглеродните емисии с 49%, без да засегне Маришкия басейн

Страната ни е определила 11 региона, които ще бъдат засегнати от трансформацията към въглеродна неутралност

15:13 | 15.10.20 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България без проблеми може да намали с 49% въглеродните емисии до 2030 година, при това без да засегне Маришкия басейн, съобщи зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на конференция, посветена на Зелената сделка на ЕС, организирана от Института за енергиен мениджмънт.

ЕС си поставя цел за въглеродна неутралност през 2050 година, но без национални стратегии. В момента много по-важни ще се окажат междинните стъпки до 2030 година, защото се очаква при тях да има национални цели. ЕК предложи намаляването на емисии с 55% спрямо нивата от 1990 година.

Държавата ни е в трудна позиция по отношение на мерките за нулеви въглеродни емисии заради въглищните централи в Маришкия басейн и се включи в платформата "Въглищни региони в преход". Жечо Станков коментира, че в момента по тази насока чакаме от ЕК да ни предостави консултанти за изготвяне на планове за три региона - Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Анализите са показали, че зелената трансформация ще окаже влияние върху 11 български региона - заплашени са работните места в Сливен, Ямбол и Хасково.

Проблем ще се окаже още и "изтичането на бизнеси" към страните извън ЕС. България е гранична с три държави, които не са част от общността и нямат толкова строги екологични изисквания. Така компаниите могат да преместят производството си само на няколкостотин километра в Сърбия, Македония или Турция и това ще постави икономиката ни под натиск, обясни зам.-министърът на енергетиката.

Той обясни още, че по Фонда за справедлив преход подкрепа ще очаква още и енергоемкият бизнес на България.
В своето изложение Жечо Станков коментира и предложената преди ден стратегия за обновяването на сградите. Тя залага на намаляване на емисиите въглероден диоксид с 60% до 2030 година, обясни той.

"Чака ни много работа, но имаме на разположение нужните инструменти", допълни Станков.

Работим с България за определяне на секторите, които ще имат нужда от подкрепа, и видовете проекти, които да финансираме, посочи експертът Бриюк Посник от Главната дирекция "Енергетика" към ЕК.

Комисията обмисля техническа и финансова помощ за засегнатите от прехода сектори. Освен въглищните региони, енергоемкото произвоство, както и производствата с големи емисии. Те трябва да променят производството си, за да могат да продължат да съществуват, обясни експертът.

Той припомни, че предложението на ЕК за намаляването на въглеродните емисии с 55% е в процес на обсъждане със Съвета и Европейския парламент.

По време на последната сесия европейските депутати дори предложиха по-амбициозна цел за намаляване с 60 на сто, но Съветът още не е казал своята позиция.

Посник коментира, че за зелената трансформация ще бъдат нужни инвестиции от над 1 трилион евро през следващите 10 години. Източниците на финансиране са няколко - европейския бюджет, Европейската инвестиционна банка и публично-частни партньорства.

България ще бъде една от страните, които ще получат най-много средства на човек от населението, допълни още експертът.

Той коментира, че все още е обект на дискусия дали финансирането на проекти ще бъде обвързано с ангажираност към закриване на въглищни мощности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 0
orchis
преди 3 години
Аз пък не разбирам защо да не трябва да засегне Мариците? И по-специално Марица 2. Това уродливо чудовище, дето е перманентно на загуба и се ползва основно за политическо *** на електорат. Същото важи и за повечето тецове на Ковачки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
тоз е индоктриниран пациент, не толко да е екологично колко да е контра на нас ли тука де да го знам ... :)) И аз не искам да пушляват коли и да имаме енергия от въздуха ама още го няма тоя филм или поне не на тая цена. Ей са новата простотия виде ли я ? "Капитализма е причинил климатичните промени" Викам ок връщаме се към Соца няма ядове ..... :)) Иначе тяхната "Екология" ясна работата " Ще плащате повече за зеления преход и тва е ! .. , ама защо като вече си има евтино няма отговори, дайте некво алтернативно решение за тия цени, пак няма отговори еееее мaйкaa му дeeeбa така не става ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
Hahoto2
преди 3 години
Мише, това Зелевото е религия. Принципно нямам нищо против тази религия, освен начинът, по който искат да ни кръщават в нея. Правят го със апокалиптични заплахи за бъдния ден. Сочат ни с пръст като грешници, довели до идващия апокалипсис. И разбира се ни предлагат спасение, чрез "зелените" си политики. Тази игра е стара, колкото света. Първият шаман на племето е танцувал, около огъня и се правил на "зелен", понеже на е бил по як от водача, но е бил по-умен, та да накара всички да му играят по свирката, включая и вожда, ги е плашил с предсказания и с песни и танци е прогонвал злите сили. Та тия са същите. Умни са, събраха не малко пари, услади им се и вече нямат спиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
ето ти и още нещо, много е полезно особено на 29:50 където човека казва че листата през деня се хранят с CO2 ..... :))Земята от космосаhttps://***.youtube.com/watch?v=HFNg0ESVDBk
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
я глей що става тука .... :))Audi изтегля e-tron в САЩ поради риск от пожарhttps://automedia.investor.bg/a/2-***/38483-audi-izteglya-e-tron-poradi-risk-ot-pozharВсички плъг-ин хибриди на BMW от 2020 година влизат в сервизаhttps://automedia.investor.bg/a/2-***/43620-masova-servizna-aktsiya-za-plag-in-hibridite-na-bmw?utm_source=investor&utm_medium=Home_page&utm_campaign=RSS_2019Hyundai отзова популярен в София модел заради пожариhttps://automedia.investor.bg/a/2-***/43554-hyundai-otzova-populyaren-v-sofiya-model-zaradi-pozhariЗащо хибридите са в пъти "по-мръсни" от обявеното?https://automedia.investor.bg/a/2-***/43490-zashto-hibridite-sa-v-pati-po-mrasni-ot-obyavenoto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 3 години
нали се разбрахме да не пишеш по тази тема... даже не си спомням вече колко пъти те хващаме в лъжи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
Hahoto2
преди 3 години
Нищо не си измислям, гледах днес на сайта на https://***.emi-bulgaria.com/. Както виждашq чуждите мисли съм ги поставил в кавички и съм написал едно към едно какво казва цитирания. Тя и Деляна пусна отделен материал с цитати от Рикетс, но оряза думите му за Мариците, щото те Мариците са някаде в Занзибар, не в България и не ни касаят, най-вероятно.... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
как я смяташ тази цена ... :)))я да направим една бакалска с/ка ... :)))общо мариците имат капацитет 3208MW , и никога не са работили на макс , но приемаме , че е така ... :))) ... и знаем , че не е така , но все пак ... :))) ...3208MW = 3 208 000kW следиш ли ми мисълта ... ?!приемаме , че на наш'та географска ширина имаме полезно слънцегреене 4 часа , демек 4 читави фотоволтаика , ще произведат за един час 1kW . като това е занижена оценка , щото в момента има на пазара възможност и с 3 да произведем 1kW - това ще има отражение в заключителните сметки , не в текущите ... :))) ... следиш ли до тук мисълта ... ?!приемаме че за 4 часа работа ще произведат 4kW , въпреки че произвеждат и от 7-8 часа сутринта до към 6-7 часа вечерта , но за лесна математика само 4 часа работят ... :)))приемаме че тецовете думкат 3 208 000 kW по 24 часа нон стоп ... :))) ... знаем че не е така , и е много далече от истината , но приемаме че е така ... :)))за да получим пълната мощност на мариците за 24 часа , при условие че знаем че фотоволтаиците бачкат 4 часа ефективно , трябва да умножим по 6 ... нали 6 х 4 часа = 24 часа ... все пак трябва да се произведе 6 пъти повече енергия за 4 часа за да покрием 24 часа ... следиш ли ми мисълта ... ?!3 208 000 х 6 = 19 248 000kW това е фотоволтаичната мощност , която ни трябва за да покрием 100% от мощността на мариците ... тази цифра е силно завишена , защото мариците никога не са работили на 100% но все пак ...банките финансират средно 2300лв за kW фотоволтаици , на пазара има много по-евфективни решения и цената в мащаб няколко десетки мегавата е доста по-ниска , не много но по-ниска . и то без да пестим в панелите и инверторите , без да пестим в ups системи за междинно съхранение ... никакви китайски шитове , само реномирани европейски решения ... !!! ... затова приемаме числото 2300 за киловат ...19 248 000 х 2300 = 44 270 400 000 лв ... не евра а левове ... :))) ... проследи ли до тук мисълта ми ... ?!числото 19 248 000 kW като площ означава , при 250 ватови панели , около 475кв.км ... София е около 492кв.км ... тази цифра също е завишена , защото има много по-ефективни решения на пазара ... но за спортът го смятаме така ... :)))сега за съхранението на енергия ... интересна тема ... откъде я изстиска тази цифра ... 40% ... :)))съвременните системи за гравитационно съхранение на енергия имат ефективност около 75-85% (ПАВЕЦ) и около 90% тип асансьори , има прототипи дето твърдят че могат да достигнат и 95% ...съвременните системи за електролитно съхранение на енергия (така наречените батерии) имат ефективност 99% и нагоре ... :)))съвременните системи за термично съхранение имат интересна ефективност , там трябва да се комбинира с ефективност за отопление например около 40-50% и ефективност за ток около 30-40% . има закачка ... :))) ... двете вървят ръка за ръка обикновенно ... :)))та са кажи кой специалист какво ти е надумал та си измисляш разни цифри без кръчмаря ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
Zlato
преди 3 години
Те затова американците много си уважават Втората поправка ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
Hahoto2
преди 3 години
Слушах го днес, примерено му беше изказването. Накрай Диловска изстреля едни мисли, че от ЕС искали 60% генерация от ВЕИ в електроенергийния микс, от които 2/3 да са в локални децентрализирани мрежи. Та вече си мисля, че тия в Брюксел, съвсем са им изпадали винтовете, ама ней се, такава е тя, към този момент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още