IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радослав Златков: 5G има нужда от сериозна опорна мрежа като тази на Vivacom

Без цифроизация и подобряване на ефективността няма как да се преборим с резултатите от кризата, смята главният технически директор в компанията

12:42 | 04.10.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Виваком</em></p>

Снимка: Виваком

Бизнесът вижда реалния потенциал на 5G мрежата. Без цифровизация и без подобряване на ефективността няма как да се преборим с резултатите от кризата. Това заяви Радослав Златков, главен технически директор във Vivacom, в предаването Update по Bloomberg TV Bulgaria.

„Vivacom официално пусна 5G мрежа в 27 областни центъра в страната и по магистралата София-Пловдив, като това е плод на многогодишен труд, а не просто на някакъв ъпгрейд".

По думите на Радослав Златков 5G мрежата има нужда от много сериозна опорна мрежа, каквато е мрежата на Vivacom, като компанията в момента използва текущите честоти, на които съвместно работят 4G и 5G мрежите.

„Честотите са ни основният ресурс, с който работим. Очакваме търговете да са следващата година“.

„Мрежите се развиват по един традиционен начин – първо се започва с покритието, а след това се разширяват скоростите. Но това става поетапно и затова са необходими новите честоти“, обясни още главният технически директор във Vivacom.

Той каза, че е необходим търговският старт на 5G мрежата, за да могат да се извършат всички тестове на различните типове телефони.

„Поетапно ще започнем интегрирането на различни видове телефони. Тепърва предстоят още много позитивни изненади за нашите клиенти“.

Защо хората не трябва да се притесняват от 5G мрежите – разберете от видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването Update гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
Shadow1
преди 3 години
Аз ще отбележа че съм доволен от мрежата и специално интернета на Виваком. Също така ще кажа че Инвестор като пише другия път статия за 5G ще е добре да изпрати едно запитване до КРС, кога ще е търга на новите честоти, 700mhz и 24.5ghz. Какво чакат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
Точно мрежата на Виваком има най-много "дупки" без обхват от всички действащи оператори в България. Покритието. както и капацитета на клетките им са най-зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
*** как бееее, щом е собственост на Сити-ти има нужда.Щом е на Мехико - неа нужда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Реалният потенциал на 5G? По-скоро слабо увеличение на скоростта при значително повишение на цената. Бизнесът в момента няма нужда от 5G. Не отричам, че в дългосрочен план това може да се окаже добра инвестиция, но моля, не го представяйте като панацея за преодоляване на кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още