IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението със САЩ връща публичните компании от Китай у дома

Акциите, търгувани в Хонконг или Шанхай, се считат за своеобразна защитна мрежа, ако на фирмите им се наложи да напуснат американските пазари

14:41 | 27.09.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Lam Yik/Bloomberg</em></p>

Снимка: Lam Yik/Bloomberg

Някога най-амбициозните и най-бързо развиващите се компании в Китай се насочваха към американските пазари, за да наберат пари. Сега нарастващата враждебност на САЩ и политиката за приближаване към дома наклоняват везните в полза на борсите в Хонконг и Шанхай, пише Wall Street Journal в свой анализ.

От ноември 2019 г. насам осем китайски компании, които първоначално са станали публични на Нюйоркската фондова борса или на фондовия пазар Nasdaq, са дебютирали на борсата в Хонконг, като са набрали общо 25,6 млрд. долара, според Refinitiv. Сред тези компании, с комбинирана пазарна капитализация от близо 1 трлн. долара, са гигантът за електронна търговия Alibaba Group Holding Ltd. и Yum China Holdings Ltd., най-големият оператор на заведения за хранене в Китай.

Темповете на тази миграция се засилват това лято, тъй като напрежението между САЩ и Китай ескалира и вероятно отношенията ще продължат да се влошават, казват банкери, анализатори и инвеститори. Компаниите остават листнати и в САЩ, но притежаването на акции, търгувани в Хонконг, е своеобразна защитна мрежа, ако им се наложи да напуснат борсите в Ню Йорк.

Китайските компании са едновременно привлечени към дома и отблъснати от САЩ. Американските създатели на политики заплашват с действия, които могат да доведат до премахване на китайските компании от фондовите пазари в страната, ако регулаторните органи не успеят да проследят счетоводните им документи.

Перспективата за заличаването на китайските компании от фондовите борси в САЩ е част от „относително бавното движение, но развиваща се финансова война между САЩ и Китай“, коментира Джордж Магнус, научен сътрудник в Китайския център на Оксфордския университет. Икономистът казва, че „политиката се опитва да отдели финансовите системи“ на двете страни, цитирайки други области на напрежение, като инвестициите на публичния сектор на САЩ в китайски активи, и говори за откъсване на Китай от международни разплащателни системи.

Alibaba и други компании, листнати в САЩ, но продали акции и в Хонконг, попадат под засилено наблюдение, както и риск да бъдат премахнати от американските капиталови пазари.

Различни други китайски компании се готвят да станат публични в Хонконг или Шанхай, включително гигантът за финансови технологии Ant Group Co., чиито комбинирани първични публични предлагания на двете борси могат да наберат над 30 млрд. долара. Американските инвеститори ще трябва да купят акциите в Хонконг.

Появата на голям технологичен сектор и първичните публични предлагания на десетки други китайски акции се свързва с амбициите на китайските лидери, които имат за цел да подкрепят борсите в Хонконг и Шанхай като основни финансови центрове и да привлекат повече глобален капитал. Това е от полза и за инвестиционните банкери, управляващи сделките, както и за другите  посреднически услуги.

„С по-голям обем на търговия по-големите китайски технологични компании вероятно ще изберат да се листнат в Хонконг тази или следващата година, а не в САЩ“, заяви Тъкър Хайфийлд от Bank of America Corp. Томас Гатли, анализатор в Gavekal, компания за финансови изследвания и управление на средства със седалище в Хонконг, също казва, че най-големият победител от тази война вероятно е финансовият сектор в Хонконг и Шанхай. „Това е добре и за инвеститорите от континента, които не са имали достъп до най-бързо развиващата се част от икономиката“, допълва той.

Шанхайската борса стартира свой собствен пазар в стил Nasdaq със списъци с технологични компании миналата година, като привлече близо 180 първични публични предлагания. Повечето акции са скочили оттогава и тяхната обща стойност е приблизително 722 милиарда юана, или еквивалента на 106 милиарда долара.

През юли Semiconductor Manufacturing International Corp. дебютира на пазара STAR и набра 3,2 милиарда юана, което се равнява на 7,79 милиарда долара. Компанията се листна на Нюйоркската фондова борса през 2004 г. и миналата година беше делистната.

Джисун Фу, управляващ партньор в Шанхай в международната компания за рисков капитал GGV Capital, заяви, че големи китайски технологични компании вероятно ще последват Ant в търсене на двойно листване в Хонконг или Шанхай.

Ниса Люн, управляващ партньор в Qiming Venture Partners, който се фокусира върху китайския телекомуникационен, медиен и технологичен сектор, както и здравеопазването, казва, че 20 портфейлни компании възнамеряват да подадат заявки за първично публично предлагане през следващите 20 месеца. Най-голяма част от тях ще се насочат към Хонконг или Шанхай.

Облекчените условия за листване на двата пазара фактор, който привлича много компании, допълва Люн.

„В Пекин явно има усещане, че е подходящ момент значителният местен технологичен сектор да заяви своето полагащо се място в света и финансовите пазари са много видима част от това“, допълват от Gavekal.

От 2010 до 2019 г. водещият китайски индекс Shanghai Composite претърпя загубено десетилетие на фона на бързия икономически растеж и ръстовете на индексите другаде по света. През последните 10 години обаче най-ценните китайски компании умножиха своята стойност, начело с Alibaba и Tencent Holdings Ltd., листвани в Хонконг. Дуетът вече е сред 10-те най-големи компании в света по пазарна капитализация.

Все пак пазарите в Хонконг и континентален Китай не могат да се сравнят с САЩ поради огромните налични суми за инвестиране или поради лекотата, с която инвеститорите могат да натрупват или да разполагат с големи позиции без пазарът да се движи твърде много срещу тях.

САЩ са все още привлекателни и за някои компании, чийто бизнес е добре разбран от западните инвеститори, особено като се има предвид, че компаниите, регистрирани на фондовата борса, обикновено имат непрекъснати нужди от финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Oбичам България
преди 3 години
Колега, казвай с две думи за какво става въпрос или пращай и инфо в текстов формат, за да може да се прекара през транслатор. Не всички знаят руски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
цЪкайте минуси несмислени! Сега ви се е паднало.Процесът на деофшоризация потегли:- Заради бясната политика на САЩ.- Заради новите технологии (няма скрито-покрито).- Дядя ви Вова натресе 15% данък в/у офшорните кинти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
дядя Вова
преди 3 години
Напрежението със САЩ връща публичните компании от Китай у дома И руснаците се връщат по тая причина у дома. Во главе с РусАл !https://youtu.be/EJdqHXlwti0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Мен със сигурност няма да ме спечелят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още