IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларус се сблъсква с още по-силна вълна изтичане на мозъци

Тайното встъпване в длъжност на Лукашенко тази седмица дава знак, че той няма да напусне властта, а това кара много хора да обмислят бягство от страната

12:00 | 27.09.20 г. 35
<p>
	Снимка: EPA/SERGEI GAPON/БГНЕС</p>

Снимка: EPA/SERGEI GAPON/БГНЕС

Тайното встъпване в длъжност на Александър Лукашенко тази седмица дава ясен знак, че той не възнамерява да напуска властта в Беларус. Това принуждава все по-голям брой професионалисти, особено от процъфтяващия ИТ сектор в страната, да решат дали да останат да се борят у дома, или да отидат другаде, пише онлайн изданието Politico.eu в свой анализ.

„За много хора е трудно да работят в такава среда, емоционално“, коментира Алексей Шкор, 30-годишен, блокчейн архитект и главен изпълнителен директор в DEIP, беларуска ИТ компания.

Нарастващата бруталност на режима – стотици хора бяха арестувани в гневните протести след тайната клетва в сряда, подчертават опасността от продължаваща опозиция. „Властите искат да сплашат хората, за да не излязат на улицата. Те се страхуват много от протестите“, казва Шкор.

Хиляди са задържани, а над 250 политици и активисти са арестувани и обвинени в престъпна дейност през последните месеци.

„Всички разбират, че не сме защитени. Всеки може да стане жертва на репресии“, казва Шкор в телефонно интервю. Една от жертвите е Алексей Коротков, приятел на Шкор и един от последните политически затворници, обявени от надзорния орган по правата на човека.

Коротков е 25-годишен, изпълнителен директор и основател на MakeML, стартъп, който разработва софтуерни системи за изкуствен интелект. Арестуван е в центъра на Минск по време на мирен митинг в края на август. Обвинен е в обучение и финансиране на хора за участие в антиправителствени митинги. Ако бъде признат за виновен, той е заплашен от 3 години затвор.

ИТ специалистите са изключително дейни и активни в настоящите политически вълнения. Много от тях се включиха в екипите на опозиционните кандидати на президентските избори на 9 август. Някои помогнаха за изграждането на онлайн платформа за алтернативно преброяване на гласовете, за да се разкрият мащабите на измамата с гласовете.

През последните седмици много ИТ служители се присъединиха към масовите протести в Минск и други градове, демонстрирайки срещу официалните резултати от изборите, които те смятат за фалшифицирани. Лукашенко твърди, че е спечелил 80 процента от гласовете, но не е признат за президент от нарастващ брой държави.

„Т.нар. „встъпване в длъжност“ от 23 септември 2020 г. и новият мандат, заявен от Александър Лукашенко, нямат никаква демократична легитимност“, казва се в декларация на ЕС.

Станислав Шушкевич, първият лидер на Беларус след разпадането на СССР през 1991 г., заяви в телефонно интервю, че церемонията наподобява „избор на престъпен бос“. „В структурите на организираната престъпност това се прави тайно. Той не е легитимен президент“, допълва Шушкевич.

Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
не позна и в двете... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 0 rate down comment 1
Oбичам България
преди 3 години
Мисля, че или не си ходил на протестите нито един път или не гледаш БГ телевизия :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 години
протеста има конкретни искания... но вие не искате да ги чуете и непрекъснато подменяте исканията им с други (според вас).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
според картата най плодородната клас 1 е при нас.... ама щом казваш, бедна е... Дунава нема потенциал като търговски път... четох ги... втрещен съм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 3
Oбичам България
преди 3 години
Да, направо са закъсали, че да ги съжалиш - https://tradingeconomics.com/latvia/wages ? Сравни метриките с Русия примерно. И защо пишете лъжи като всичко се проверява с чичко Google за секунди?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 3
vladtepes
преди 3 години
Старый алкаш Шушкевич явно е постигнал поредния делириум. Латвия закри всички заводи от съветстко време дори РВЗ и не е особено процъфтяваща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 2
troika
преди 3 години
Да ти кажа, че беларуските фирми работят за целия свят и не им пука къде ще им е офиса и дали чистач ще им е българин или друг като тебе, който се изказва без да знае нищо за тези хора и бизнеса там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 9 rate down comment 3
Oбичам България
преди 3 години
Това ми напомня на едно руско клипче за "бедственото положение" в прибалтийските страни - хората там от както били в ЕС и НАТО били с много ниско образование и работели масово като чистачи на тоалетни в ЕС. Смешно е, понеже страните са страшно технологични и пример за останалите страни в ЕС по отношение на неща като електронно правителство. Тъжно е, че такива като теб сигурно вярват на руската пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
мхм , иван костов и фил димитров викаш ... единият е за затвор а другия за психиатрична клиника .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 8
ing5rov
преди 3 години
Лукашенко да отваря границите и да пуска мераклиите за "свободния" свят ...: ))) ... като идат там , ше видят че местата вече са заети от румънци , българи и украинци ... кои места , е излишно да уточнявам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още