IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Новият външен дълг е необходим и задължителен

В условията на икономически спад не можем да правим консервативен бюджет, посочват от синдиката

16:03 | 24.09.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Новият външен дълг е не просто необходим, а до голяма степен и задължителен. Той е и сериозна заявка за участие на държавата в икономиката посредством елементите на фискалната политика. Това се посочва в позиция на КНСБ по повод емитирането на нов държавен дълг.

Министерството на финансите пласира на международните пазари две емисии облигации с общ обем 2,5 млрд. евро (ок. 5 млрд. лв.) с матуритет 10 и 30 години. Постигнатата доходност е 0,4% за 10-годишните облигации и 1,48% за 30-годишните.

По същество това е рекордно ниско ниво на лихвен процент, което страната ни е получавала някога, отбелязват от синдиката. И допълват, че страната ни не е в ситуация, която позволява да правим консервативен бюджет, какъвто бе той в продължение на няколко години, когато икономиката беше в своята възходяща фаза. 

Според КНСБ в условията на икономически спад от порядък над 8% на годишна база няма кой да поеме системните рискове освен държавата. Няма как без нейното участие да се избегнат процеси като масови фалити и висока норма на безработицата. В такава ситуация са необходими превантивни икономически мерки. Освен това, по цял свят централните банки на държавите не са кредитор, а пазарен участник от последна инстанция, а България, заради валутния борд, няма нито един от инструментите на паричната политика, посочват от КНСБ.

Тезата, че нашите деца ще плащат „непосилния държавен дълг“ е нищо повече от евтин популизъм, тъй като единственото, което се плаща по държавния дълг, е лихвата, която в момента е рекордно ниска, пише още в позицията. И се допълва, че друг благоприятен аспект е, че страната ни разполага с едни от най-ниските стойности на държавен дълг в целия ЕС, както и едно от най-ниските съотношения дълг/БВП, което предполага голяма гъвкавост и възможности.

Дори едно по-шоково влошаване на това съотношение, при равни други условия, няма да ни постави в по-малко благоприятна ситуация спрямо останалите икономики в ЕС, що се касае до управлението на публичните финанси, пише в становището на синдиката.

КНСБ препоръчва спешно да се изготвят планове за значими публични инвестиции, които впоследствие да се превърнат в източник на средства за връщането за заетите средства, както и да се помисли за сериозна реформа в данъчната система. Безцелното намаление на държавния дълг, само по себе си, не носи никакви позитиви за икономическите субекти. Ролята на държавния дълг във всяко общество е друга, а не количествено да бъде намаляван и да не участва в процесите по формирането на растежа, коментират от Конфедерацията.

Като приоритетни политики, които трябва да бъдат реализирани с този дълг, от КНСБ открояват: публични инвестиции в значими обществени икономически проекти, налагане на по-силен контрол на нерегламентираните икономически дейности и засилване на борбата със сивата икономика, устойчиво нарастване на бюджетните приходи, реформа в данъчната система в посока освобождаване от данък на хората с най-ниски доходи и реални санкции за укриване на социални осигуровки и данъчни плащания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 3 години
Да, ама не :) На откраднати пари и нула лихва да има - пак трябва да връщате главницата :) А те не влизат в икономиката, откъде ще ги изкарате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
evlogi
преди 3 години
"...На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива от съответно 0,671% и 1,408%.."По десетгодишните облигации постигаме по-добра лихва от САЩ.Подобен дълг си е чиста проба далавера за нас, ако инфлацията на еврото е над 0,4% годишно за десетгодишният период и над 1,48% годишно за 30 годишен период,де факто ще върнем по-малко отколкото сме взели.Рядко се случва да се съглася със синдикатите, но сделката за този дълг е едно от малкото разумни неща, които това правителство е правило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Когато парите за крадене свършат, шутовете започват да скачат! още, още... кльопачка!Вие деца и внуци нямате ли бе *****Комисията Калашников, да влезе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Petar2015
преди 3 години
Ето пак същия аргумент - "външният ни дълг е по-нисък от на другите (Гърция) и дайте да го го изравним". Това дори било "задължително". Да вземем едни пари. И за какво ще ги харчим? За "сериозна заявка за участие на държавата в икономиката". Сериозно?Е, пожелавам им от КНСБ да спечелят зелени карти и да отидат в САЩ. Там мислят по същия начин за дълговете и за участието на държавата в икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още