IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът се завръща, но Европа не иска старите ограничения

На фона на нов ръст в броя на болните страните от континента се опитват да намерят по-щадящ начин да спрат разпространението

13:37 | 19.09.20 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Докато втората вълна от коронавирусни инфекции набира скорост в цяла Европа, правителствата на континента са решени да избегнат мащабни блокади и вместо това търсят икономически по-щадящи начини да живеят с новата болест, пише в свой анализ в. Wall Street Journal. 

Франция и Испания са водещи по брой на заразени с Covid-19 в цяла Европа след летния сезон на пътуванията, като в някои случаи двете страни достигат нива на заболеваемост, подобни на тези в САЩ. В отговор властите предприемат локализирани мерки за борба с огнищата, като същевременно призовават гражданите да защитават себе си и другите, действайки с необходимата предпазливост. 

Това контрастира с мерките, наложени, когато Covid-19 за пръв път удари Европа по-рано тази година. Тези ходове в крайна сметка задържаха разпространението на вируса, но и станаха причина за най-рязкото икономическо свиване в региона след Втората световна война. 

Новата вълна от инфекции засяга предимно по-младите хора. Повечето от положителните тестове през последните седмици показват, че заразените имат леки симптоми или нямат такива изобщо. Здравните експерти предупреждават, че пандемията може да стане по-опасна през зимата, тъй като хората прекарват повече време на закрито.

И все пак политиците до голяма степен изключват вероятността от нови строги национални ограничения. 

„В най-лошия случай може да се наложи да се намесим с целенасочени, ограничителни мерки в определени части на страната“, казва италианският премиер Джузепе Конте. В Италия беше наложена една от най-строгите карантини тази пролет, която включваше замразяване на голяма част от икономиката. 

 „Този вирус е тук, за да остане, и от нас зависи да го държим под контрол и да се научим да живеем с него“, заяви германският министър на здравеопазването Йенс Шпан пред репортери във вторник. 

Херман Гусенс, лекар и микробиолог от университета в Антверпен, който координира научно-консултативния панел на ЕС, заяви, че по-рано тази година в дебата в Европа са доминирали експерти в областта на общественото здраве като него, които са предоставили научни съвети, довели до карантина, без да се обмислят по-широките обществени и икономически ефекти.

Гусенс изтъква, че сега съветва политиците да променят подхода си и да помолят хората да не разчитат на правителствени мерки, а да поемат лична отговорност за ограничаването на болестта, като се придържат към социалното дистанциране, носят маски и избягват пренаселените пространства.  

Испания, която се бори с най-голямото огнище на коронавирус в Европа през последните седмици, регистрира средно по около 9700 нови случаи на ден. Големият брой започва да създава нов натиск върху болниците в някои испански региони. В Мадрид, където хоспитализациите се увеличават повече от всякъде другаде, пациентите с Covid-19 сега заемат 21% от болничните легла. Нова болница с 1000 легла, фокусирана върху инфекциозните болести, е в процес на изграждане в покрайнините на града и се очаква да отвори врати през ноември.

"В момента няма смисъл да се обмисля карантина в Мадрид", коментира ситуацията Фернандо Симон, ръководител на испанския Координационен център за здравни сигнали и спешни случаи. Вместо това регионалните власти през последните месеци наложиха локални карантини на малки градове или квартали. 

Продължението на материала вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 1
TomaNeverni
преди 3 години
aз пък си имам антитела без системи ,без да ме "лекуват" от НОЩ , и без намордник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
nobel
преди 3 години
Между другото като имаш опит на тия демонстрации в София, дето са от месеци и са бая многолюдни там няма ли нито един заразен2. Защото е логично ако беше толкова заразно участниците в демонстразциите да сме ги проводили един по един към по-добрия свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
в светът на конспираторите всичко им е ясно в детайли ... има си хас ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
ти се пази , мен не ме мисли , аз антитела имам след 18 дена на системи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 5
julian12
преди 3 години
Цял свят разбра, че това е политическа игра, само троловете още тръбят колко било оопасно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 5
TomaNeverni
преди 3 години
Да разбираемое една zelka да е фен на тиквата и соларни и вятърничави идеи, ама да е страх от вирус дето не ходи по зеленчуци си е чиста параноя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
маски на два ката , а , ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
terziеv
преди 3 години
"съчетано с по-ниско IQ"Всъщност баш тези с високо IQ са най-шашнати. Разходи се в Бизнеспарка, разходи се в Ботунец и сравнявай. Класически пример как "умните" са ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
многото гледане на телевизия , съчетано с по-ниско IQ е благодат за идиотенвируса ... тъй че , не втора , ами и двайсе и втора вълна мое да се организира . спете с маски ... предпазвало ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
nobel
преди 3 години
Аз само се чудя какво ще стане, ако ни удари някой още по-лош вирус или мутация. Как ще се борим с него, след като този толкова много ни озори. Май ще излезе прав онзи лекар, който каза, че човечеството е на две мутации от изчезването си. И изобщо няма да ни убие самият вирус. Ще ни убие борбата с него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още