IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрената енергия ще играе ключова роля в енергийната стратегия на Русия

"Росатом" работи по експанзивен план за увеличаване на броя на атомните електроцентрали на 51 към средата на века

20:30 | 17.09.20 г. 26
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия е изправена пред истинска главоблъсканица в енергийната политика, заседнала между голямата си зависимост от износа на газ и петрол и спада в цената на двата енергийни продукта.

Природният газ достигна най-ниската си стойност от 20 години (0,005 долара/кВтч) през май, а цената на сорт Брент падна до 20,46 долара за барел в края на април след ценовата война, инициирана от Саудитска Арабия. Въпросната война беше предизвикана от прекъсването на диалога между Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия заради предложените съкращения на производството в разгара на пандемията от Covid-19, припомня Nucnet. 

Според американската Администрация за енергийна информация в момента Русия е най-големият производител на суров петрол в света и вторият по големина производител на „сух“ природен газ. Русия също произвежда значителни количества въглища. Икономиката ѝ е силно зависима от въпросните въглеводороди, като постъпленяита от петрол и газ представляват около 36% от приходите на федералния бюджет. Потреблението на енергия в Русия включва около 52% природен газ, 22% петрол, 13% въглища и 13% ядрена енергия, възобновяеми и други източници.

Едва ли е изненадващо, че Москва е изправена пред международен натиск относно целите за декарбонизация. Според дългосрочната стратегия на Кремъл за климата, климатичните цели включват намаляване на въглеродния интензитет на брутния вътрешен продукт (БВП) с 9% до 2030 г. и намаляване на емисиите на парникови газове с 33% до 2030 г.

Един от бенефициентите на руската нужда от яснота по отношение на енергийната политика може да бъде ядрената енергия. Стратегията подчертава необходимостта от „инвестиране, стимулиране и подпомагане“ на ядрената енергия, производството на водород от ядрени централи, нови горивни цикли и технологии за преработка, както и проектирането и производството на нови видове реактори.

Поради тези причини страната планира мащабна модернизация на своята инфраструктура, подробно описана в план, публикуван от министерството на енергетиката. Планът не предлага специфики за бъдещ енергиен микс, но включва като една от основните си цели „гарантираното предлагане на достъпна електроенергия“.

русия русия

Нарастването на руския енергиен ядрен капацитет е широко признато, което тревожи американските наблюдатели, които признават Русия за водещ доставчик на ядрени технологии и казват, че САЩ трябва да реформират своя ядрен сектор, за да се конкурират с Москва. Базираната във Вашингтон индустриална група Институт за ядрена енергия призова за подкрепа за сектора, който е жизненоважен за националната сигурност.

Руската държавна ядрена корпорация "Росатом" ръководи експанзивен вътрешен план, целящ изграждането на поне девет нови атомни електроцентрали през следващите години. Ако строителството на всички тези централи продължи, заедно със завършването на четири, които вече са в процес на изграждане, Русия може да има 51 ядрени централи в търговска експлоатация до средата на века, спрямо 38 днес. 

За сравнение - САЩ са водещи в производството на ядрена енергия с 95 действащи централи. Франция е втора с 56.

Подготовката за изграждането на четири нови инсталации беше обявена през юни 2020 г. Новите блокове ще бъдат „Ленинград 2-3“ и „Ленинград 2-4“, използвайки реактори от поколение III VVER-1200, и „Смоленск 2-1“ и „Смоленск 2-2“, използвайки реактори III + VVER- TOI.

Четири атомни централи вече са в процес на изграждане: „Ленинград 2-2“, „Курск 2-1“ и „Курск 2-2“ и „Балтик-1“, където дейността временно е спряна, за да бъде преработен дизайнът.

Според руската схема за енергийно териториално планиране могат да бъдат проектирани и построени още пет централи: „Кола“ 2-1, „Нижни Новгород-1“ и „Нижни Новгород -2“, „Белоярск-5“ и „Централ-1“. Документът, последно изменен през 2018 г., сигнализира за приемането от правителството на блоковете като част от планирането на капацитета, ако „Росатом“ реши да продължи строителството.

Ядрените планове са подкрепени от руското правителство, което предоставя на програмата за развитие на ядрената енергетика на „Росатом“ статут на „национален проект“, част от водещата икономическа политика на президента Владимир Путин за масивни инфраструктурни инвестиции и икономически модернизация.

Енергийната стратегия до 2035 г. подчертава ключовата роля на ядрената енергетика и необходимостта от иновации. В нея се подчертава необходимостта от повишаване на ефективността на ядрената дейност и икономическата конкурентоспособност, подпомагане на проучването и развитието при добивва и обработката на уран, както в Русия, така и в чужбина, за изграждане на атомни електроцентрали с ниска мощност за отдалечени региони и за увеличаване на дела на реакторите от поколение III+ до 2035 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
значи импе демокрацията е да взимаш мнението на всички а не само твоето , свиквай ... :))) ... последно около 45% от населението на ЕС не смята ядрената енергетика за безопасна , такива са нагласите и в хамерика , подобни са нагласите и в южна корея . ако ти малее този процент не знам ... :))) . в някои държави одобрението е по-голямо от неодобрението . така е . ама ич не е розово като средно ниво .всички големи знайни и незнайни инженерингови фирми са се заели да преформатират транспорта и енергетика в нисковъглеродна , ти с твойто мнение ли ще ги спреш ... :))) ... че за 30 години направиха чудеса за втяърните турбини , фотоволтаиците и батерийните системи ... и това ще продължи да се развива за твой ужас . след още 20 години ядрени централи ще се строят за някакви изключителни условия ... :))) ...държави с възможности и потенциал си строят геотермални централи и не им дреме за ядрените . чиста базова енергия . малко по-скъпа от вятъра и слънцето . но определно чиста и безопасна ... не следиш отрасъла и пропускаш възможности за инвестиции според мен ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Зелков - виждал съм влакчетата. В новите седалките са тесни, твърди като излети от бетон, таваните са ниски а висящите през 10 метра над пътеката светкащи информационни табла, заплашват да счупят главата на всеки вървящ през влакчето, по-висок от 1.85. Това, което не знаеш е, че и старите можеха в екстрени ситуации да се придвижат автоматически до най-близката станция, ако машинистът пукне или подлудее. Апропо - автоматически врати на пероните съм виждал в Петербург още 87-а година. И то по-добре направени от нашите - там линията изобщо не се вижда, скрита зад масивни стени до тавана. Така че спри се малко, вече пишеш пълни глyпости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
кой пише и чете с разбиране е спорно ... за какво са построили малък реактор на кораб и какво вовата презентира по националната им тв като безаналогово световно постижение е друго . достатъчно е да идеш да видиш метровлакчетата на първа линия на метрото и на трета . и да си живял с някаква телевизионна заблуда относно технологичното превъзходство на рассияните , веднага ще ти просветне за пропагандата ала дядя вова ... :)))нищо особено не е това като постижение . руските ядрени подводници са с по два реактора , хамериканските самолетоносачи са с по два реактора , крайцерите и техните им подводници пак са с по два реактора , хамериканците даже имаха един модел с 8 реактора ... :))) ... това дето ти смяташ че е нещо невиждано и нечувано , според пропагандата безаналаогово в световен мащаб , е че единият реактор ползват за захранване на задвижването на установката , другия ползват за захранване на външни консуматори ... :))) ... та къде е вискоката технология туканка ... ?! а драги читателю ?! имат кинти трошат за цивилни цели ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
що за производство винаги пишете в трето лице , и то масово тука из сайта , два-трима има дето пишат от първо лице за производство ... :))) ... да те светна , да си знаеш , токът дето се плаща е на едно от последните места по разходите дето следиш . да , следиш го , но не той срутва къщичката , има поне 4-5 неща дето се смятат преди него , даже обикновенно е в режийните заедно с чистотата , охраната , кашоните за транспорт , отпaдъците , отоплението ... дори да е двойна цената пак не е с някаква особена тежест ... и ако не ти харесва нещо в БГ и ЕС ... оставяш си личната карта ... чемаданчик , вокзал , масква , и започваш начисто в рая на прогресивният свят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Зелков: първо кой си ти, че да говориш от името на "обществото на ЕС", второ - това "общество" много бързо ще си промени нагласите, като остане на тъмно и студено, трето - "рассията" няма да е съгласна да приеме всички, бягащи от идиотското управление на ЕС, четвърто - не ти ли минава през акъла, че нормалните хора ще ви търпят до едно време и после ще ви кажат да заминавате не за "масква", а направо по дяволите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 3
markov
преди 3 години
Чукча не читател а писател май. ти поне четеш ли на какво отговораш ? Новото не е че са сложили на кораб ядрен реактор а че са направили плаваща ядрена установка предназначена само и единствено да задоволява нуждите от ел.енергия на трудно достъпни места на сушата. Имат недостиг на енергия в Чукотка, закотвят си централата в някои тих залив и захранват целия район ..... Като отпадне недостига си я вземат и си я карат на друго място да си решават проблеми на други места......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 3 години
Мчи то накрая така ще стане и наще ще си чешат зелките, кога се окаже че сами трябва да си изработват благата поради неконкурентно производство :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
дори съм те подвел малко , 50 години с едно зареждане ... :))) ... https://***.world-nuclear.org/information-library/non-power-nuclear-applications/transport/nuclear-powered-ships.aspxмда ... не някой , а голяма част от обществото на ЕС не желая да има общо с ядрени централи ... свиквайте ... ако ви е голем зорът ей я де е рассията , чантата , гарата и в масква директно ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Ясно е, че Русия няма да остане без енергия, за разлика от ЕС. Оттам-нататък е ясно - от една страна Русия ще изнася за ЕС направо точец - директно или през угодни за ЕС енергоносители (вероятно водород), а в замяна ще приема на своя територия заводите на европейските компании - на които много бързо ще им писне да чакат по цяла седмица да дyxне вятърът, за да врътне перките, така че да могат да изкарат някаква продукция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Хомо - това, на което в "силициевата долина" тепърва правят моделчета, руснаците си го имат отдавна. Ама то и в силициевата долина трудно ще намериш научен екип без руснаци в него, де - така че произходът на прототипченцето е ясен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още