IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заслужава ли Тръмп Нобела за мир повече от Обама?

Според основателя на консултантската компания Eurasia Group Иън Бремър сегашният президент на САЩ е по-достоен за тази награда от своя предшественик

19:30 | 17.09.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Иън Бремър. Снимка:&nbsp;Justin Chin/Bloomberg</em></p>

Иън Бремър. Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп заслужава Нобеловата награда за мир повече, отколкото своя предшественик Барак Обама, когато я получи през 2009 г. Това заяви анализаторът и основател на консултантската компания Eurasia Group Иън Бремър.

„Смятам, че той заслужава една (награда – бел. ред.) повече, отколкото Обама“, когато той я получи, посочи Бремър в интервю за Bloomberg Television. „Това беше символично отличие тогава. Беше награда с надежда. Беше амбициозна и извънредно политическа“, посочи още той.

Норвежкият Нобелов комитет обяви, че Обама е носител на отличието на 9 октомври 2009 г., по-малко от 9 месеца от началото на мандата му. Причина е неговата работа срещу разпространението на ядрено оръжие и протегната ръка към мюсюлманския свят. Това обаче разпали обвинения, че връчването й е акт на политическа позиция от страна на комитета, като по-късно дори самият Тръмп отправи критики, след като бе номиниран, но така и не получи отличието.

Президентът бе номиниран за Нобелова награда през 2018 г. заради усилията си да помири Северна и Южна Корея. За втори път той получи номинация тази година заради мирното споразумение между Израел и Обединените арабски емирства.

И двата път зад предложението му стои крайнодесният норвежки политик Кристиан Тибринг-Гйеде от Прогресивната партия.

„Тръмп има много погрешни външнополитически стъпки по време на мандата си, но има и някои успехи“, заяви Бремър. Според него безспорно такъв е мирната сделка между ОАЕ и Израел.

За влизането в списъка с номинираните за Нобелова награда за мир летвата е относително ниска – всички предложения от държавни ръководители или политически фигури на национално ниво се приемат.

Университетски професори, директори на институти по международна политика, минали носители и членове на Нобеловия комитет също се приемат за квалифицирани да предлагат номинации. Предложенията не изискват специална покана и е достатъчно да бъдат направени преди 1 февруари на съответната година.

За Нобеловата награда за мир за 2020 г., чийто носител тепърва предстои да бъде обявен, има 318 кандидати. Нобеловият комитет не коментира публично кандидатурите, които по традиция оставят тайна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
За пореден път се убеждавам, че дребния комплексар не може да се надскочи! Наглецо, значи Обама нападна Украйна и вкара зелени човечета да убиват и късат парчета територия, така ли??! Знаеш ли, светът е устроен така, всеки получава, каквото е заслужил.И ти ще получиш своето.Съдейки по вида ти, вече си понал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
въобще не си струва да ходи , даже и да го викат ... тя толкоз девалвира тая награда , че по-добре да не си и лауреат ...обамов , па сетне и болното дете тунберг ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Обонгото хвърли в граждански войни Либия, Сирия и Украйна, причинявайки смърт и страдания на милиони хора. Нека някой - който и да е - например тия от нобеловия комитет да обяснят - защо един военнопрестъпник е носител на Нобелова награда? Все едно да я дадат на Хитлер !!! Това, че са му я връчили по-рано не е оправдание, че не са му я отнели - както я отнеха на професор Уотсън, задето каза истината за IQ капацитета на обонговците !!! Тръмп е първият американски президент от много десетилетия, който не започна нито една война !!! Дори това е достатъчно !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
тромбона заслужава "златна малинка" за мелодраматичните си забежки с ким чен дебелия трети ун и "дарвин" за жабуркането с белина ... :))) ... на изпроводяк от белия дом да си вземе нещо все пак ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още