IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Очаква ни една тежка зима по отношение на безработицата

Пряката загуба от Brexit за България ще е незначителна, смята Юлиан Войнов

10:00 | 13.09.20 г. 11
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Не може да се каже, че коронакризата е отминала. Отшумя най-лошата част, свързана със замразяването на дейността на бизнеса. Замрялата икономическа активност и това, до което доведе тя, е един много сериозен спад, който ще има своите последствия. Вероятно безработицата ще се увеличи през зимата, а мерките на правителството в един момент ще свършат. Очаква ни една доста тежка зима при всички случаи. Това каза икономистът Юлиан Войнов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Войнов коментира темата за Brexit на фона на последните политически трусове между Великобритания и Европейския съюз. Той отбеляза, че проблемите за Обединеното кралство се наслагват, имайки се предвид и икономическата криза, предизвикана от коронавируса.

Сред най-големите предизвикателства в преговорния процес между Брюксел и Лондон Войнов изтъкна темата за държавните субсидии за компании, които бяха позволени в ЕС на базата на определени изключения от настоящите регламенти на блока и след одобрението на Европейската комисия (ЕК).

“Великобритания е в транзитен период и иска да предоставя субсидии на бизнеса, без да се съобразява с европейските правила. ЕС обаче не може да допусне държава, която субсидира своя бизнес, да се конкурира с европейските фирми, това е изискване на блока в преговорите със страните от целия свят”, обясни Войнов.

Той прогнозира, че ако британският премиер Борис Джонсън продължава да настоява за подобни субсидии, Великобритания ще напусне ЕС без споразумение, като последиците ще са тежки за самата нея.

“Налагането на каквито и да е мита най-вероятно ще се отрази изключително негативно върху британската икономика. ЕС, разбира се, ще пострада значително по-малко. Европейските фирми, наслагвайки ситуацията с коронавируса, имат подкрепата на ЕС, на правителствата си, на Европейската централна банка (ЕЦБ)”, сподели още Войнов.

Икономистът коментира и отражението на Brexit върху България. Той посочи, че търговията на страната ни с Кралството е малка - между един и два процента от БВП, а влиянието на процеса може да е косвено за България чрез глобалните канали за доставка.

“Пряката загуба от Brexit за България ще е незначителна”, подчерта Войнов.

По думите на икономиста България по-скоро печели към настоящия момент от ситуацията заради разколебаването на огромна част от инвеститорите, които доскоро избираха Кралството за хъб на инвазията си в ЕС.

Целия разговор може да видите във видеото, поместено на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 3 години
Сега същественият причинител за щети са неправилните основни правила за емитиране на пари. Пандемията COVID-19 е много силен стимулатор за щети от грешката на централната банка. Днес правителството пренебрегва грешката на централната банка и се подсигурява наличие на безработица.Вариантите са два:Първи: При запазена грешка на централната банка щетите се увеличават. Устойчиво се подсигурява наличие на безработица.Втори: За устойчиво спасение от безработица е необходимо:1. Обществено разобличаване на неправилните основни правила за емитиране на пари.2. Подобрени основни правила за емитиране на пари.Няма да е все така.След достатъчно време ще се прилагат подобрени основни правила за емитиране на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
ако са тъъпии зомбирани русофили със сигурност НЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
а самите "граждани" дали я осъзнават тая реалност ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
Да му мисли правителството какво го чака ако не осъзнаят реалността, в която живеят гражданите му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
mrynmryn
преди 3 години
И аз имам познат, който е сервитьор и има 2 апартамента, събира за трети и целта му е да купи 4-ти, преди да се пенсионира, целият му живот минава в работа, че да можел после да живее от наемите от 3-те апартамента. Но за мен това е безсмислено, пропиляваш си младостта, за да "живееш", като си над 65+...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
alligator_29
преди 3 години
Да, има и такива дето живеят във фургоните или по 12 човека в една къща, или по 3ма в една стая, до нас има едни *** дето живеят под един мост и по цял ден просят по улиците. Всеки сам решава какво е най-добре за него. Познавам семейство дето за 10 години тук нито веднъж не са излизали за едно кафе, а само от работа - вкъщи, но пък за сметка на това са си купили апартаменти в БГ, автосервиз и имат спестени GBP 100хил кеш. Всеки си има различни цели в живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
alligator_29
преди 3 години
Моя грешка. Всичките имигранти зад граница пращат в БГ сумата еквивалентна на близо 10% от БВП. А относто колко ли изкарват в Англия и по специфично за Лондон мога да кажа понеже там работя вече 6 години: Чистачките GBP10-15час ( GBP1600-2200 на месец след удръжки). Общ работник GBP10-12час ( GBP1600-1800 на месец след удръжки) Майстори в строителството GBP12-18час ( GBP1800-2500след удръжки на месец). Сервитьори GBP 9-14час (GBP1500 - 1900 след удръжки). Шофьор B категория GBP 10-15час ( GBP 1600-2000 на месец след удръжките) Разходите за живот са близо GBP 700 *** месец или GBP 8400 на година. Удръжките за наемните работници са 21% от бруто заплатата, самонаетите (чистачките, строителите) плащат минимални данъци и осигуровки. Наемтите работници (сервитьори например) имат платена отпуска 1 месец, самонаетите - нямат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Ако всичките тия 150к не са сводници, не виждам как ще стане. Имах познати, които за година направиха около 8-10к паунда спестени, като живееха като скотове, във фургони, без да харчат пари за нищо излишно и яко бачкане всеки ден. Предпочитам да работя тук, но да водя нормален живот, отколкото да им бера зарзавата и да живея в някоя катакомба, за да изкарам едни въшливи 20к лева, дето няма да ти оправят живота до никъде, освен ако не ти трябват за операция или от сорта. Тия дето работят нещо прилично, вероятно са 1-2%-та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Хайде посмали малко. Ако 150 хил. емигранти правят 10% от българското БВП, значи всеки от тях трябва да изпраща близо 80 хил. лева всяка година. А половината всъщност не пращат нищо, те сами едвам свързват двата края, други пък вече са си изнесли цялата рода и напълно са загърбили България. Иначе съм много впечатлен колко изкарват тези селскостопански работници, домашни помощници и миячи на чинии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
alligator_29
преди 3 години
Само да отбележа, че Великобротания има търговски дефицит с ЕС. Купуват стоки от ЕС за $700млрд, а продават на ЕС само за $400млрд. Затова въпроса кой ще пострада повече си остава отворен. Отделно вече обмислят да излязат от европейската харта за правата на човека, за да могат да депортират имигранти, бежанци и др. По данни на британския институт на статистиката - в Великобритания към 2020 живеят над 150хил българи ( или близо 4% от населението на България) Те допринасят за близо 10% от българското ВВП с паричните си преводи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още