IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Стоев: България е оазис за инвестиции, но трябва да изпрати ясен сигнал навън

Протестите са нормални за демократична държава, притеснителен е произволът в някои сфери на обществения живот, посочи управителят на "Тракия Тех"

13:36 | 04.09.20 г. 2
Георги Стоев: България е оазис за инвестиции, но трябва да изпрати ясен сигнал навън

„Неслучайно повечето прогнози за възстановяване на инвестиционната активност в България посочват 2022-ра като годината за рестарт на българската икономика", коментира той.

По отношение на вътрешнополитическите сътресения в страната, Стоев смята, че протестите са нормална част от битието на всеки гражданин на демократична държава.

„Чуждият инвеститор не трябва да се притеснява от недоволството на българското население, а по-скоро от липсата на стабилни европейски институции и произвол в някои сфери на обществения живот", посочи икономистът. „Не е нужно при появата на кризисна ситуация инвеститорите да звънят на своите посланици, за да им решават проблемите. Това не е някаква колония от третия свят. Инвеститорите трябва да вярват в българските съдилища и институции и трябва да са наясно, че тук никой няма да им извие ръцете и да им окаже натиск“, смята той.

Георги Стоев изрази своята критика по отношение на антикризисните мерки и степента на ефикасност на държавното подпомагане на частния сектор.

Правителството действаше в ситуация, изпълнена с паника, правейки опити да гаси пожари вместо да адресира основните проблеми на трудовия пазар –  създаването и съкращаването на дадено работно място е все още много трудно според Кодекса на труда. Вместо да разреши подобни казуси, управлението се фокусира върху имплементирането на спорни мерки като субсидиране на заетостта в дадени фирми, които не се нуждаят от тази помощ, но все пак получиха пари“, коментира той.

Управителят на „Тракия Тех" подчерта необходимостта България да изпрати ясен сигнал към чужди инвеститори и предприемачи. Той трябва да гласи: „Тук лесно се създава и поддържа заетост, няма опасност от резки покачвания на данъци и осигуровки, присъства макроикономическа стабилност".

Георги Стоев се надява, че само така страната ни може да се надява на икономическо възстановяване и приток на външни инвестиции. "България е оазис, но за съжаление страда от все повече държавни интервенции“, смята икономистът.

Стоев посочи, че въпреки новите тенденции, които се наблюдават в глобален аспект, все още има български компании, които вярват, че техният бизнес не може да бъде дигитализиран, че  дейностите им не подлежат на този процес.

„Тези тенденции са нови, защото тепърва се дефинират, но е време за българските предприемачи да се събудят и да оценят преимуществата на дигитализацията“, посочи той.

По думите му 2021 г. ще бъде добра година, но в Европа се забелязва разделение на индустрията.

„Европа на силно индустриализираните страни и Европа на държави, разчитащи на финансиране, субсидиране, външен дълг; държави, които пряко се намесват в частния сектор и върху които се все по-силен натиск от синдикатите. Оста вече не е Изток-Запад, а Север-Юг. Европа ще излезе по-разделена от тази криза“, очаква Георги Стоев.

Той съветва да се подкрепят бизнеси в България, които ще изпитат влияние на промени, свързани със „зелената икономика“ на Европа и напомни, че така ще се помогне на тяхната конкурентоспособност.

Как Covid-19 се отрази на индустрията на Пловдив? Къде трябва да се либерализира Кодексът на труда? Какви са очакванията на бизнеса от икономическата политика? Какви тип проекти трябва да стоят зад привличането на инвестиции?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
bonboniera29
преди 3 години
След като успешно бяхме швейцарците на Балканите, защо да не сме оазис на крадците, лъжците и мързеливците....Също така защо да не сме оазис на износ на дървесина, внос на буклуци.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Какъв оазис с муутраа премиер, подкупни прокурори и съдии, които ако не служат безропотно на Пеефскии ще бъдат унищожени, дори и физически, напълно корумпиран държавен апарат, който унищожава или изземва всеки бизнес, който не плаща поне половината но споменатото преди малко праасее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още