IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на имотите остават стабилни въпреки коронакризата, според експерт

Ако темпото на сключване на сделки се запази, рязък спад на цените няма да има, посочва Иван Козаров от Arco Real Estate

17:12 | 11.08.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цените на имотите у нас бяха стабилни преди обявяването на извънредното положение, ръстовете се ограничиха до 2-3%. След извънредното положение се прави коментар на цената от 5 до 10%. Това каза Иван Козаров, търговски директор на Arco Real Estate, в предаването “В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria. 

Козаров отдаде стабилността на пазара на имоти в условията на коронакризата на достъпните кредити, наличието на средства в домакинствата и липсата на алетернатива на подобни инвестиции. 

Той посочи, че до март купувачите в София до голяма степен са разчитали на ипотечни кредити, докато след пандемията търсенето се изменя и по-активни са купувачите с налични собствени средства. 

“В София се търсят повече завършени апартаменти. Най-търсени са тристайните и многостйните жилища. Засилено е и предлагането на къщи и имоти в околоградската част”, посочи той. 

Експертът обясни, че засиленото търсене на имоти в София е за двустайни апартаменти до 90 хиляди евро и на тристайни с паркомясто или гараж, чиито цени започват от 130 хиляди евро.

Козаров не очаква рязък спад на цените до края на годината, ако темпото на сключване на сделки се запази непроменено. Той посочи, че е вероятно цените на имотите да се задържат на настоящите нива и дори леко да се повишат - в рамките на 2-3% до края 2020 г. 

По отношение на банките гостът отбеляза, че те продължават да отпускат кредити със същия темп, но са малко по-рестриктивни в процента на финансиране на сделките.

Целия разговор с Иван Козаров и още гости на предаването „В развитие“ можете да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Веск
преди 3 години
А бе мОмче, ти колко кризи се преживял до сега. Щото аз съм. Криза 2009та, минимум на цените в София 2013та. Що сега да е много по-различно. Никой не е казвал, че цени ще падат с над или даже с цели 30 процента. Ама балона си го надухте и даже продължавате. ОК. За това ви се плаща. До скоро казвахте, че ръста е 4-5 процента годишно и било нормално, че и малко. Сега 2-3 процента бил. Последно кое от двете. Щото разликата в тези съседни проценти е към пъти все пак. Банките надуват балона. ФЕД, ЕЦБ ще пускат пари неизкарани. Не казвам печатат. Няма и да ги печатат с тези електронни плащания. Просто в една сметка на ЕЦБ щ записваме всяка седмица по едни 20-30 милиарда евро и ще ги раздаваме на банките за да борим кризата. С инфлация. Ниските лихви не са капитализъм, а отрицателните лихви не са и социализъм, а нещо по-зле. Държавите са свръхзатънали в дълг и не могат да си позволят високи лихви. Просто само при ниски лихви могат да си обслужват дълга. От там и за народа лихвите ще са по-поносими, но толкова ниски лихви, под 3 процента правят парите просто неоценени. Ресурс без цена, вземай колко ти дадат и не мисли кога и как ще връщаш. Ама и капитализъм. За капак отрицателни лихви. Всичко това се лепи на цените на имотите и ги държи високи и с ръст над този на БВП и доходите. Обедняване. Все по-малко хора ще си купуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Varna 2
преди 3 години
Ъъъъъ, какъв експерт е този 20-годишен ***, че и търговски директор. Смях в залата. Близо 10% спад в БВП, той ще ми обяснява, че цените щели да скачат. Ае бегай оттука, ве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Hmi
преди 3 години
"Пренебрежителен", "неосезаем", а тази седмица е "нерязък" спада. Следя с интерес как ще го квалифицират следващите седмици може - минимален, несъществен, плавен, наблягайте коркото щете на прилагателните, ще обърнем внимание на съществителното - "спад". Разнообразете и за цетите квалификациите. Друга дума освен "стабилни" може ли да употребите. Да ви подсетя - "промоционални" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още