IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на труда ще може да определя линията на бедност при икономически спад

Ако се определи по възприетата формула, линията на бедност няма да отговаря на икономическата реалност, според вносителите на промяната

15:59 | 07.08.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министърът на труда и социалната политика ще може да предлага размер на линията за бедност, съобразен с възможностите на бюджета, в условията на икономически спад.

Това предвиждат предложения за промени в методиката на изчисляване на линията на бедност, публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации Strategy.bg.

Крайният срок за подаване на становища е 6 септември.

Линията на бедност се използва за изчисляване на различни социални помощи, за определяне кой да получава хранителни помощи и други. За 2020 г. тя е в размер на 363 лева. Тя се определя всяка година през есента.

Предложените промени предвиждат линията на бедност да не се изчислява по заложената в методиката формула с участието на инфлацията за малката потребителска кошница и данните за доходите на Националния статистически институт (НСИ), а да се определя от социалния министър, ако през предходното тримесечие на текущата година има икономически спад, който се очаква да продължи, т.е. страната да изпадне в рецесия.

Министърът на труда получава правото да определи линия на бедност, която не може да е по-малка от миналогодишната, но трябва да е съобразена с бюджета. Други по-точни критерии няма, т.е. управляващите вероятно се подготвят да увеличат някои социални плащания, но още не е ясно точно с колко и какво това ще струва на бюджета.

В обосновката се посочва, че Европейската комисия очаква 7% спад на БВП на България през тази година, а в конвергентната програма на България за 2020 – 2022 г. се очаква БВП да се свие с 3% в реално изражение.

През текущия период се очаква намаление на приходите в бюджета, което налага мобилизиране на всички средства за укрепване на социално-икономическите последици в отговор на пандемията, допълва се в обосновката.

Според вносителите при актуализирането на линията на бедност съгласно възприетата формула тя няма да съответства на новите предизвикателства, на направените икономически прогнози от ЕК и правителството за развитието на социално-икономическите процеси и няма да изпълни заложените си цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
прав си , но донякъде ... орязването на социалните разходи може да ни принуди да ходим с колт на кръста като в дивия запад ... и тт може ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Shadow1
преди 3 години
Не обичам социлните разходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още