IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa губи 450 000 евро на час - и планира драстични съкращения на служители

Съобщението на авиопревозвача сигнализира за напрежение със синдикатите, с които преговаря за намаляване на броя служители

11:41 | 06.08.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Някога най-голямата по приходи европейска авиокомпания Deutsche Lufthansa AG предупреди, че принудителните уволнения в Германия са все по-вероятни заради бавния напредък на преговорите със синдикатите. С това предупреждение авиопревозвачът втвърдява тона на фона на свитото търсене на полети и пътувания заради коронавируса, предава Bloomberg.

Най-голямата европейска авиокомпания отчете коригирана оперативна загуба от 1,7 млрд. евро за второто тримесечие заради спрените полети на фона на пандемията.

Въпреки че анализаторите очакваха по-лош резултат по отношение на коригираната EBIT, бизнесът пострада сериозно. Lufthansa е заагубила кеш в размер на над 1 милиард евро между април и юни - и по този начин почти по 450 000 евро на час, изчислява Handelsblatt.

Тъй като групата предполага, че търсенето на самолетни пътувания ще се върне на нивото от преди кризата най-рано до 2024 г., главният изпълнителен директор Карстен Шпор представи днес цялостна програма за преструктуриране, наречена „ReNew“. Тя предвижда намаляването на 22 000 позиции на пълен работен ден, както и намаляването на флота на групата, който понастоящем включва 760 самолета, чрез „постоянно приземяване на поне 100 самолета“.

Целта на мерките е свиване на разходите и връщане на около 9 млрд. евро държавна помощ. Подобно на конкурентите си IAG SA и Air France KLM германският превозвач е изправен пред бавно възстановяване, тъй като полетите на дълги разстояния, от които основно печели, са празни заради ограниченията за пътувания по света.

Понастоящем Lufthansa предлага около 40% от обичайния си капацитет за полети на къси разстояния и 20% за маршрути на дълги разстояния. Очаква се капацитетът да се увеличи до, съответно, 55% и 50% през четвъртото тримесечие.

"Ние преживяваме нулиране на глобалния въздушен трафик", коментира главния изпълнителен директор Карстен Шпор в съобщение на авиокомпанията. „Не очакваме търсенето да се върне към нивата преди кризата преди 2024 г.“, прогнозира той.

Акциите на Lufthansa поскъпнаха с приблизително 7 на сто малко след 9 ч. местно време на борсата във Франкфурт. Инвеститорите приветстват намаляването на разходите, включително и за нови самолети.

Избягването на принудителни съкращения вече не е реалистично дори в Германия, където компанията разчита основно на доброволни напускания.

Работната сила на Lufthansa вече намаля с 8 300 души в сравнение с преди година. В момента се изпълнява програма за съкращаване на 20% от мениджърските и 1000 офис длъжности.

Предупреждението за принудителни съкращения обаче намеква за нарастващо напрежение със синдикатите.

Компанията посочва, че е очевидно, че и през втората половина на годината ще излезе на загуба, както и че не очаква обръщане на паричния поток до няколко месеца от 2021 г.

Шпор отчете наскоро напредък в предоговарянето на графика за доставка на самолети и за коригиране на плащания към производителите Airbus SE и Boeing Co. Lufthansa заяви, че планира да вземе само 23 самолета тази година и 12 през следващата. С това капиталовите разходи на превозвача се свиват до 1,3 млрд. евро от планирани около 3,5 млрд. евро година по-рано.

Компанията „очевидно приема сериозно необходимостта от генериране на пари“, казва в бележка анализаторът на Sanford C. Bernstein Даниел Рьоска. Той казва обаче, че комуникацията по детайлите на плановете на компанията е неясна и това е нещо, което трябва да се превърне в централен стълб през следващите няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 3 години
И след всички твърдения за загуби, намаления, съкращения и лоши перспективи акциите на компанията поскъпват със седем на сто. Някой може ли да ми обясни логиката на пазара? Защото единственото що-годе логично обяснение е, че на пазара просто в момента няма нищо по-добро. Което си е малко стряскащо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
Дали драстичните съкращения нта служители ще намали загубите? В тези служители са инвестирани огромни средства като пари и специфични умения. Това би поставило компаниите в твърде неблагоприятно отношение в дългосрочен план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още