IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на еврозоната бележи най-силен срив от 1995 г.

БВП на еврозоната се сви с 12,1 процента на тримесечна база, а този на ЕС - с 11,9 на сто

12:32 | 31.07.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span itemprop="articleBody">Брутният вътрешен продукт на Италия се сви с безпрецедентните 12,4% спрямо първите три месеца на 2020 г. <em>Снимка: Bloomberg</em></span></p>

Брутният вътрешен продукт на Италия се сви с безпрецедентните 12,4% спрямо първите три месеца на 2020 г. Снимка: Bloomberg

През месеците от април до юни брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната се е свил с 12,1 процента на тримесечна база, съобщи статистическата агенция Евростат в петък в първоначалната си оценка. Това е най-високият икономически спад от началото на проучването през 1995 г. Понижението последва вече значителния спад на икономическото производство през първото тримесечие. От януари до март БВП в зоната с единна валута се сви с 3,6%.

За ЕС понижението през второто тримесечие е съвсем малко по-малко драматично – с 11,9 на сто. През първото тримесечие понижението бе с 3,2 на сто.

В сравнение със същото тримесечие на предходната година сезонно коригираният БВП намалява с 15,0% в еврозоната и с 14.4% в ЕС през второто тримесечие на 2020 г., след -3,1% и -2,5% съответно през предходното тримесечие.

Икономиката на еврозоната страда от налагането на редица мерки за овладяване на пандемията на коронавируса от март насам. След като кризата достигна пика си през април, страните от еврозоната започнаха да облекчават мерките си през май.

Най-големите икономики в еврозоната, Германия, Франция, Италия и Испания, отчетоха вчера и днес драстични икономически понижения, като Испания претърпя най-голям спад. Спадът достига рекордните 18,5% - воден от пониженията на потребителските разходи и инвестициите и е най-големият, докладван досега в Европа. Двете най-големи икономики в еврозоната също бяха силно засегнати: докато БВП на Германия се сви с 10,1 процента, за Франция понижението беше от 13,8 процента.

Сравнителни леки понижения има в Литва - минус 5,1% и в Латвия - минус 7,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Пенсийке, руски сайтове с глупости не чета.Май си пропуснал призивът ми да посочиш по-добра алтернатива? Или Расия е по-добрата алтернатива, където заплатите са по-ниски вече и от Албанния, Македония, да не говорим за ЕС!? Това ли е алтернативата - там, където 30 милиона души продължават да ползват външна тоалетна и да се напиват до по.сиране всеки ден?? Колкото и да падне надолу Белия свят, ще е временно и ще са винаги високо в небето в сравнение с калната дупка Рашка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Диаграмка: https://youtu.be/WxxNs55gTEg?t=275Цялото видео с официални щатски данни нещастен ***:https://youtu.be/WxxNs55gTEgГегемона обнулили: США стали нищими
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ансолютно неадекватен и неук си да коментираш каквото и да било на тема икономика, другарю пенсионер.Знам, че това ви е задачата, да плюете по цял ден по Запада.Когато покажете алтернатива на Белия свят, където хората живеят по-добре, тогава ще имате повод да скимтите, лузър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
А рухването на икономиката на САЩ с почти 33% официално?!Колкото повече имате икономика на услугите - сссвирки, кааавали и дудуци,толкова при сътресение надувате това горе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още