IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС залага на Джо Байдън в данъчните преговори със САЩ

Според запознати страни от блока предпочитат да изчакат президентските избори с надеждата, че Доналд Тръмп ще напусне Белия дом

19:08 | 30.07.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джо Байдън и Ангела Меркел.<em> Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Джо Байдън и Ангела Меркел. Снимка: Bloomberg L.P.

Опитите на Европейския съюз (ЕС) да бъдат внесени промени в европейското данъчно законодателство срещнаха толкова категорична опозиция от САЩ, че някои държави членки предпочитат да се изчакат президентските избори отвъд Океана, за да се направи нов опит за споразумение. За това съобщава запознат източник на Bloomberg, пожелал анонимност.

Опитите за създаване на минимален корпоративен данък в световен мащаб и предоставянето на повече свобода на действие при налагането на такси върху големите технологични компании се бави. Кампанията може да има по-добър шанс, ако на власт във Вашингтон дойде демократът Джо Байдън, посочват двама души, пожелали анонимност.

Американският президент Доналд Тръмп внесе смут в трансатлантическите отношения по време на мандата си, който вече е към своя край. Той дори нарече ЕС по-лош от Китай, когато става въпрос за търговия. Държавният глава също така по-рано през седмицата представи план за изтеглянето на 12 000 войници от Германия, критикувайки най-голямата европейска икономика заради по-малките си разходи за отбрана.

Но с оставането на по-малко от 100 дни до изборите през ноември и изоставането на Тръмп в предизборните класации все повече се повдига въпросът дали преговорите ще са по-лесни, ако от януари Белия дом поеме нова администрация.

Инициативите на ЕС към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се бавят както от САЩ, така и в последно време от коронавирусната пандемия. Според програмата на ОИСР трябва да бъде представен проект на споразумение до октомври, а финансовите министри на страните от Г-20 да трябва да подкрепят решение до края на годината.

Като се има предвид, че въпросът с данъчното облагане е доста чувствителен и в двете водещи партии в САЩ, няма гаранция, че управлението на Байдън ще е по-добрият вариант за ЕС.

По-рано този месец ръководителят на данъчните политики към ОИСР заяви, че изборите може и да не променят динамиката на разговорите , тъй като както републиканците, така и демократите са против дигиталните данъци. В САЩ на тях се гледа като на атака срещу американските компании, докато в Европа политиките се възприемат като справедливо облагане, заяви той.

Германия, която в момента е ротационен председател на ЕС за шест месеца и в рамките на този период ще задава приоритетите на блока е от държавите, които предпочитат да изчакат до след изборите, посочва един от източниците на Bloomberg.

Преговорите в рамките на ОИСР станаха толкова хаотични, че някои държави, включително Австрия, Франция, Италия и Великобритания, вече обявиха или дори вече наложиха своя собствени налози. Във Франция, въпреки че мерките на правителството на президента Еманюел Макрон вече са в сила, тяхното събиране бе временно прекратено до края на тази година. САЩ обявиха този месец 25-процентни мита върху редица френски продукти на стойност 1,3 млрд. долара в отговор на налозите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
ммм да, отново никой от коментирщите не е чел статията... видяли "данъци" и "джо байдън" и удри!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
ПИЧ
преди 3 години
Ама тия тъпуци от ЕС само искат данъци, налози, такси, и каквото им падне да стрижат овцете (народите на ЕС). Огромни данъци върху горивата, каквито в Сащ няма и върху всичко. В крайна сметка ще оскъпят тези базови услуги, които технологичните гиганти предоставят. И защо са пари на бюрократите от Брюксел, за да си живеят в охолство и нищо-правене. По точно пречене на бизнеса и на всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
Е сега залагат на полузаспалия ... докато хомолеберастите са на власт в ЕС това ше е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
mrynmryn
преди 3 години
ЕС както винаги, никаква връзка с реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
ЕС винаги залага на губещ кон - преди заложиха на Полуживата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още