IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската икономика се срина с рекордните 32,9% през второто тримесечие*

Това е най-големият срив, откакто се водят тримесечни данни от 1947 г.

15:42 | 30.07.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Olivia Obineme/Bloomberg</em></p>

Снимка: Olivia Obineme/Bloomberg

Американската икономика претърпя през второто тримесечие най-големия си срив от поне 1940 г., подчертавайки начина, по който пандемията от коронавируса опустоши бизнеса в цялата страна и остави милиони американци без работа, предава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт се сви през второто тримесечие с 32,9% спрямо първото, най-големият спад от тримесечните данни, датиращи от 1947 г., показа първоначалната оценка на Министерството на търговията в четвъртък. Средната прогноза в проучване на икономисти от Bloomberg бе за спад от 34,5%.

Данните показват степента на икономическото опустошение, което се дължи на заповедите на правителството за затваряне на заводи и оставането на хора по домовете им с цел забавяне на разпространението на новия коронавирус. Всичко това доведе до рязко прекъсване на най-продължителната експанзия на американската история. Макар че заетостта, разходите и производството отчитат подобрение след повторното отваряне през май, а огромните федерални стимули достигнаха до американците, неотдавнашното увеличение на заразените препъна темпото на възстановяване.

„Основният акцент сега е върху това, което ще се случи през третото тримесечие, и дали признаците, наблюдавани във високочестотните индикатори за забавяне, ще се проявят, когато получим официални данни за юли и август“, казва пред Wall Street Journal. Андрю Хънтър, икономист от Capital Economics.

„Ключовото предупреждение е, че ситуацията ще бъде много малко по-добра, отколкото очаквахме преди няколко месеца“, казва Иън Шепърдсън, главен икономист в Pantheon Macroeconomics, имайки предвид третото тримесечие и ръста на случаите на коронавирус.

От края на юни  броят на новите инфекции се увеличи драстично, което доведе до по-нататъшни ограничения в икономическия живот и вероятно ще забави отново растежа. През юни нивото на безработица беше 11,1 процента. Преди пандемията бе едва 3,5 процента.

Освен това броят на седмичните молби за обезщетения при безработица отново нарасна. Общо 1,434 милиона граждани са подали първо заявление през миналата седмица, както съобщи Министерството на труда. Броят на безработните се е увеличил изключително много по време на кризата.

По рано тази седмица председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл предупреди за най-тежкия икономически спад „в нашия живот“, след като представителите на Федералния комитет по отворените пазари решиха да запазят основните лихви непроменени на ниво около нулата и затвърдиха мнението си да използват всички налични инструменти за подпомагане на възстановяването на фона на пандемията.

„Пътят напред за икономиката е извънредно несигурен и до голяма степен ще зависи от успеха ни в контролирането на вируса“, каза Пауъл пред репортери по време на видео пресконференция в сряда след края на двудневното заседание на Комитета. „Всъщност през последните седмици наблюдаваме някои признаци, че увеличаването на случаите на заразени и подновените мерки за контрол за разпространението започват да натежават върху икономическата активност“, добавя още гуверньорът на Фед.

По-рано през деня стана ясно, че и германската икономика се сви в безпрецедентна степен през второто тримесечие. Тя се сви с 10,1 процента през второто тримесечие в сравнение с предходното, както обяви Федералната статистическа служба в четвъртък. Това беше най-резкият спад от началото на тримесечните изчисления на БВП през 1970 г.

*Актуализирано в 16 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
red6
преди 3 години
Я ми кажи кои са тия дийп стейт и какво искат/целят? Щото някак си почва да ми писва да ви слушам пр0ст0тийте. Или пак ще почнеш да обясняваш за рептили, масони и илюминати? П.с. иронично, точно тромбона прави зверска услуга на най-богатия 1% в щатите :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
мхм , яловата старица е на страната на deep state , за разлика от Тръмпа ... малка разлика ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
red6
преди 3 години
Интересно... Излиза, че страната на яловата старица е отчела спад с 10%, докато страната на великия мъж с 30% за същото. Или важно е как са борсите, реалната икономика - все тая :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
dakl
преди 3 години
Не е тайна , че Америка и американците се смятат за изключителни. А ако това е вярно , то те са изключителни и по броя на заболелите от Ковид 19 , и по високата смъртност от това заболяване и , разбира се , по изключителните темпове на срив на американската икономика. Без изключения в нищо!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още