IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли фалити при въвеждането на данък за едрите земеделци от 2021 г.

Изкуствено се регулират пазарните условия, смята Стайко Стайков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи

20:15 | 30.07.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Изненадани сме, че в ситуацията на пандемия и криза се прави предложение за въвеждането от догодина на данък върху земеделските земи, които са собственост на физически и юридически лица с над 20 хиляди декара земя в страната. Облагането с нов данък ще доведе до допълнителна тежест за големите ползватели и собственици, ще предизвика фалити на малките земеделци и до поскъпване на арендите. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Стайко Стайков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ). 

Според него предложението е дискриминация към определени компании.

„Не е надписано защо мерките се отнасят за земя над 20 хиляди декара. Говорим за 61 фирми, ще пострада целият бранш, ако няма чужди инвеститори в България, които да се развиват, как ще се движи икономиката напред", коментира Стайков.

Председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи смята, че  редица малки фермери могат да фалират и загубите ще са огромни за държавата. "В момента има земя, която пустее и не се обработва", напомни Стайков. 

Земеделецът посочи, че в земеделието всичко е на пазарен принцип, но очаква, че сега процесът ще тръгне обратно, защото изкуствено се регулират пазарните условия.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
не трябва да отпада !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Спящият бик
преди 3 години
Мораториумът за продажба на земеделски земи на чужденци трябваше да отпадне в началото на тази година? Ако не е отпаднал, за което не намирам информация, значи няма истинска конкуренция в бранша. А това означава всякакви непазарни действия и, разбира се, корупция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още