IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли адекватни мерки за подкрепа на образованието при дистанционно обучение?

Необходимо е да се направи сериозен анализ, преди да се дават предложения, но има забавяне в реакциите на МОН, посочи Яна Алексиева от Асоциация Родители

14:47 | 29.07.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Училищата и семействата се справиха заедно в начинанието да се завърши учебната година. Специализирани мерки в подкрепа на родителите обаче не се видяха. Трябва да се обърне внимание на семействата в риск и децата с уязвим имунитет. Не всяка работа може да се върши вкъщи. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация Родители.

"Помощта не е еднозначна, семействата са различни. Трябва да се помисли за учениците в началния етап на образованието", съветва експертът.

Алексиева обясни, че са провеждани разговори с Министерството на образованието и науката и има разписани въпроси за мерките.

„Необходимо е да се направи сериозен анализ, преди да се дават предложения. Има забавяне в обсъждането на мерките", посочи изпълнителният директор на Асоциация Родители и призова да не се чака до септември.

Алексиева отбеляза, че няма сигнали работодател да е притиснал родител да напусне работа за това, че гледа детето си, но родителите като цяло все пак са притеснени да извършват задълженията си в съчетание с грижите за децата. Тя даде пример с Чехия, където има възможност болничният за родителите да се увеличи.

"Дистанционното обучение със сигурност е ефективно и има безкрайни предимства, но не може да замести живия контакт не само заради общностния смисъл и социалните и емоционални умения, които училището дава, но и защото ученето като процес се случва най-добре на живо", категорична е Яна Алексиева и цитира примери от изследване как са се справили училищата по време на емидемичната обстановка заради коронавируса.

Пред какви други предизвикателства се изправят родители и ученици преди началото на новата учебна година? Какви са икономическите измерения на коронакризата за българското образование?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Арис
преди 3 години
Дистанционното обучение в училище е като да ближеш меда през буркана, това и най-глупавите го разбраха. А може би това целят управляващите , да превърнат децата ни в ***. " Когато назначваш глупави хора на отговорни постове, те също назначават глупваи хора. " Хоръс Джаксън Браун
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още