IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седем извода от рекордно ниските цени на газа

Това е суровината, която е основният двигател на декарбонизацията на енергийното потребление, твърди Боян Рашев

13:17 | 29.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg 
</p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg 


През юни цените на природния газ в търговията в САЩ достигнаха рекордно дъно. Това се дължи преди всичко на моментния срив на потреблението, комбиниран с високия добив и слабото търсене за износ. Обаче тенденцията съвсем не е изненадваща, а просто част от дългосрочна тенденция, пише в свой коментар Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България.

Шистовата революция в САЩ силно увеличи добива и свали цените на газа около 10 пъти от 2006 г. до днес. В комбинация с бързото развитие на технологиите за втечняване, пренос и регазификация, които позволяват газът да се търгува почти като петрола (не само през тръби, а с танкери), това доведе до следните основни ефекти на глобално ниво:

1. Природният газ постепенно измества въглищата като основен източник за производство на електроенергия. Това е най-силно видимо в САЩ и Европа, но настъпва и в други страни.

2. Европа, особено Източна Европа и страни като Турция вече не са толкова силно зависими от Русия като единствен възможен голям доставчик на газ. Това има огромно геополитическо значение за региона.

3. Цените на торовете и много други химикали, които се произвеждат от природен газ, също са много ниски. А това за голяма част от света значи много по-високи добиви и ниски цени на храната.

4. Газът навлиза и завзема все по-голям дял в крайното енергийно потребление в отоплението, индустрията и транспорта. Това автоматично значи много по-ефективно потребление на енергийни ресурси (когато е за сметка на тока) и много по-чист въздух за дишане за хората (когато е за сметка на твърдите горива или нафтата).

5. Централите на природен газ са изключително бързи и ефективни във вдигане и сваляне на мощност, което дава възможност за интеграция на повече енергия от слънце и вятър в електроенергийните системи. Поради това всички политики за стимулиране на ВЕИ всъщност водят и до ръст на потреблението на газ.

6. Поради горните точки газът е основният двигател на декарбонизацията на енергийното потребление. Добивът и транспортирането му обаче водят до емисии на метан, а изгарянето му също води до емисии на СО2, макар и по-малко от въглищата и петрола. Така, че газът не е идеалното решение за въглеродния баланс.

7. Потреблението на природен газ е толкова голямо и расте толкова бързо, че биогаза няма как да измести значима част от него. Потенциалният ултимативен заместител на газа е водорода (произведен обаче не от газ като днес, а от ток от ВЕИ). Затова и Европейската зелена сделка залага на т.нар. водородна икономика.

За съжаление пред водорода все още стоят много високи технически и икономически бариери, които няма как да бъдат преодолени само със силата на желанието и говоренето за "прекрасен нов свят".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Природният газ е идеалното гориво: евтино и чисто. Това с въглеродния баланс са простотии - климатът се подчинява основно на естествени цикли и човешкото влияние е незначително. Всъщност зад писъците за "въглеродните емисии" стоят комерсиалните интереси на екоталибаните, които се страхуват именно от природния газ, срещу който нямат никакви други доводи освен някаква измислена "климатическа катастрофа, причинена от човекът". Откакто сме навлезли в индестриалната епоха, средногодишните температури вървяха ту нагоре, ту надолулу в един около 40-годишен цикъл. До 80-те години ни плашеха с нова ледникова епоха - а тогава: от 40-а до 80-а година човечеството бичеше яко въглища и петрол и хич не му пукаше за някакъв си климат. 2000-та пък Ал Гор врещеше, че до 10-а година цели държави щели да бъдат залети от океанът, а други щели да са негодни за живот заради екстремни температури - но разбира се - нищо от това не се случи. Така че ако заменим пушлявите въглища и поне отчасти петролът с газчица, това ще е достатъчно ОК.САЩ-анският газ е налаган в Европа единствено с политически натиск и репресии - защото няма как да е конкурентен на руският - дори при нулеви цени на добивът.Водород, фабрикуван от точец - и то от ВЕИ е пълен крeтенизъм. Щото - видиш ли - ВЕИ като производител вече са завладели пазара, изместили са останалите производители, имат дори свръхпроизводство на точец - та трябва да го превъртат през водород, жертвайки така около например 38% от енергията. Боян да прочете за новият проект на Газпром - за тюркоазен водородчец - при който - при добивът на - от природен газ - въглеродът се отделя в твърда форма и направо отива за производство на торове например. Това е нещо, в което вече определено има смисъл - макар водородът да е по-калпаво, опасно и трудно за съхраняване горивце от газчицата.... ама щом евроидиoтите искат водородчец, водородчец и ще получат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още