IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасителният пакет на републиканците: помощ предимно за предприемачите

Преждевременното отваряне на учебни заведения в огнища на зараза като Флорида, Тексас или Калифорния обаче може допълнително да засили пандемията

10:40 | 29.07.20 г. 3
<p>
	Републиканците внесоха новите си предложения за гласуване. <em>Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg</em></p>

Републиканците внесоха новите си предложения за гласуване. Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg

В крайна сметка се споразумяха. Републиканците в Сената на САЩ всъщност планираха да финализират плана си за следващия пакет за излизане от кризата миналата седмица, но партията на президента Доналд Тръмп не успя да постигне споразумение в четвъртък поради вътрешни раздори. В понеделник лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл и неговите колеги най-накрая обявиха как смятат да вземат под контрола икономическата криза в страната през следващите седмици. Републиканците обаче не успяха да постигнат мащабни мерки, пише за Die Zeit анализаторът Йорт Вималасена.

Сърцевината в проблема при преговорите досега са увеличените обезщетения при безработица, чието изплащане изтича тази седмица, пише авторът. Те се регулират от държавата, като безработните получават средно 333 долара на седмица. Конгресът увеличи тази сума с 600 долара седмично през март. Това в САЩ, при наличието на колосални разходи за здравеопазване, образование и дома, е сума, която спасява временно положението. Според изчисления на Института за икономическа политика семейство с четири деца с две деца в района на Маями се нуждае от повече от 7 хил. долара на месец.

Увеличеното обезщетение за безработица е „аварийна котва“, която позволи на милиони хора да останат вкъщи по време на пандемията. Но това не се нравеше републиканците, посочи журналистът. "Не би било честно спрямо данъкоплатците да плащат повече за онези, които си седят седят вкъщи, вместо да си намерят работа", заяви министърът на финансите Стивън Манучин в неделя.  Затова според него трябва да има само по 200 долара на седмицата, и то само за следващита два месеца.



Това е драстично намаление на помощите за почти 25 млн. бенефициенти на обезщетения при безработица. Има голям риск много от тях вече да не могат да плащат сметките си или да натрупват дългове. Според изчисленията на консултантската фирма Evercore брутният вътрешен продукт на САЩ ще се свие с около два процентни пункта за текущата година, когато изтекат допълнителните плащания. А подновяването на търсенето на работа може да допринесе за по-нататъшното разпространение на вируса.

Демократите искат да запазят допълнителните плащания от 600 долара до края на годината. След вътрешнопартийните спорове този въпрос сега е заплаха за демократите, които трябва да одобрят всички планове на републиканците с мнозинството си в Камарата на представителите.

Страните обаче биха могли да се споразумеят по една точка - според актуални данни на  CNBC почти половината от наемателите в Ню Йорк са изложени на риск да бъдат отстранени от квартирите си, като в Западна Вирджиния броят им достига 59%.

12 млн. души живеят в домакинства, които не са в състояние да покрият следващия си месечен наем. Републиканците се споразумяха да удължат мораториума върху наемите на жилища, субсидирани от държавата, посочи финансовият съветник на Белия дом Лари Къдлоу.

Наемателите, чиито жилища не са обхванати от наредбите, остават в безизходица. В случай на безработица би следвало да се очаква и да получават по-малко пари от държавата. Републиканците не са приели наредби в помощ на тези наематели. Въпреки това ще се раздадат по 1200 долара за всички американци за покриване поне частично на дължимите сметки в началото на месеца.

Като цяло пакетът e на стойност около 1 трлн. долара – 860 млрд. евро, което е много по-малко като стойност спрямо предишния антикризисен през март, който възлизаше на близо 2,7 трлн. долара. От него са планирани 100 млрд. долара по програмата за публично-частно партньорство, която има за цел да даде възможност на по-малките компании да продължат да плащат на служителите си и да се предотврати закриването им. За училищата са предвидени 70 млрд. долара. Две трети от тази сума обаче отива главно за училища, които осигуряват присъствени часове.

Много големи училищни райони в страната обявиха, че ще продължат да предлагат онлайн часове заради риска от заразяване. На по-бедните училища, които зависят от местните фондове, се налага ултиматум: или се отварят в съответствие с указанията на щатите, или не получават помощ. Въпреки това преждевременното отваряне на учебни заведения в огнища на зараза като Флорида, Тексас или Калифорния може допълнително да засили пандемията. По тази линия също възниква остра конфронтация с демократите.

В основата на новия пакет е защитата на компаниите от искове за обезщетение за вреди, определени през април от Мич Макконъл като "червена линия".

Предприятията, където са регистрирани огнища на зараза, не могат да бъдат съдени от служители и клиенти в продължение на пет години, освен ако не се докаже, че са нарушили грубо държавна или местна политика за защита. Това до голяма степен предпазва компаниите от скъпоструващи граждански дела за милиони долари. Въпреки че намаляването на обезщетението за безработица е е форма на призив към работниците да се върнат на работа възможно най-бързо, предприемачите се освобождават от задължението за осигуряване на възможно най-безопасни условия на труд.

Общините и щатите остават с празни ръце по отношение на следващия коронапакет, ако разпределението му зависи републиканците. Ликвидността е от съществено значение за обществените услуги, тъй като, например, здравеопазването и обществената инфраструктура се финансират от местни и държавни фондове. Поради тази причина демократите изискват 1 трлн. долара за подкрепата си.

Продължението на анализа четете в сайта Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 3 години
Мхмммм и те като създадат работни места ухххх - на сичките нгра работа ще нямерят, и стотинка няма да отиде за спекулации на борсата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Shadow1
преди 3 години
В Бтлгария няма да се случи това, не се радвайте. Няма кой да напише методиката тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Много правилно, подкрепата трябва да отиде към предприемачите, а те да платят заплати, да създадат работни места и раздвижат производството и потреблението, а не да се изсипят просто помощи за разни маргинали.Тия "демократи" все повече на комунисти почват да приличат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още