IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск: Tesla е отворена към доставки на батерии за други автомобилни концерни

Милиардерът иноватор написа в Twitter, че цели да ускори развитието на устойчивата енергия, а не да смаже конкуренцията на пазара

12:30 | 29.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;<em>Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc Илон Мъск заяви във вторник (29 юли), че компанията му е отворена за лицензиране на софтуер и доставка на силови агрегати и батерии.

Досега американският производител на електромобили доставяше батерии на германския концерн Mercedes и японската Toyota Motor в рамките на отделни сделки за партньорство. Производството на батерии е област, за която анализаторите и служителите в индустрията твърдят, че Tesla има конкурентно предимство в сравнение с останалите автомобилни производители.

„Tesla е отворена за лицензиране на софтуер и доставка на силови агрегати и батерии. Ние просто се опитваме да ускорим устойчивата енергия, а не да смажем конкурентите“, написа Мъск в Twitter.

Остава обаче неясно какви видове батерии ще доставя концернът. Понастоящем Tesla управлява съвместно предприятие за производство на батерии с Panasonic Corp, като в същото време се снабдява и от китайската Contemporary Amperex Technology (CATL) и южнокорейската LG Chem.

Освен това Tesla планира да изгради собствено съоръжение за производство на батерии в завода си във Фримонт, Калифорния.

Батериите са най-скъпият и важен компонент на електрическите превозни средства (EV).

„Снабдяването може да намали бариерите за влизане на нововъзникващите компании, които произвеждат електромобили, което представлява потенциална заплаха за големите и затвърдили се автомобилни производители, които имат собствени платформи“, коментира Парк Чул-ван, южнокорейски експерт в областта на батериите и преподавател от университета Seojeong.

Според него, ако стратегията на Мъск се окаже успешна, пазарът ще увеличи зависимостта си от Tesla.

Мъск заяви наскоро, че истинското ограничение на растежа на Tesla е производството на батерии на достъпна цена и изтъкна, че компанията ще разшири бизнеса си с Panasonic, CATL и LG Chem.

През 2014 г. основателят на Telsa каза, че компанията ще позволи на други дружества да използват патентите ѝ с надеждата да ускорят развитието на електрическите автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Не сме забравили как точно мошшшшшеникът мъск уж обеща да достави батерии (ако не се лъжа точно батерии) на Daimler, но ги излъга най-мръcно, изкарвайки им и солидна глоба !!! Само пълен наивник би се доверил на тоя подлец, мерзавец и мошшшшшеник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още